Nu på söndag, 9 oktober, är det Viaplay-premiär för Lars von Triers uppföljare till de två första succésäsongerna av dramaserien Riket från 1995 och 1997: Riket Exodus. Den danska skådespelareliten möter svenskarna Tuva Novotny, Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård, Ida Engvoll, Anders Mossling, David Dencik och Asta August. Serien är producerad av Zentropa, Louise Vesth, i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.

I Trollhättan har Zentropa Post Production med Emil Eriksson i spetsen restaurerat de två första säsongerna av Riket, som finns att se på Viaplay.

En enorm organism av kött och blod har materialiserat sig i Rikets rum och korridorer. En mörk och stormig natt känner den sömngångare Karen att något är fel och beger sig till Riket i jakt på svar. Vid sin ankomst upptäcker hon att sjukhuset lider och att hon är den enda som kan befria Riket från dess plåga. Tiden har kommit, det kommer att ske: Exodus. Det är nu som andarna som hemsöker sjukhuset ska delas upp i ljuset och mörkt, och porten lokaliseras och öppnas. Nu, mer än någonsin, måste vi alla vara beredda att ta det goda med det onda, eftersom porten till Riket åter öppnas…

De svenska recensenterna har fått se de två första avsnitten och så här lyder några röster.

Mårten Blomqvist i Dagens Nyheter:Det är en fest att återse Lars von Triers påhittighet. Den är helt unik och egen även i 2022 års enorma utbud av strömmat. Klippen är abrupta, kameran svajar som en drucken, idéerna kommer svischande från höger och vänster och de mest oväntade håll.”

Karolina Fjellborg i Aftonbladet (betyg 3): ”Farsartad och medvetet yxigt klippt arbetsplatskomedi blandas med makaber kroppsskräck, religiös symbolik, onda dubbelgångare och opiumhålor, fejkdokumentära metahänvisningar till de tidigare säsongerna – och ugglor som inte är vad de ser ut att vara.”

Hynek Pallas i Göteborgs-Posten (3): ”En (nästan) ny skådespelartrupp fortsätter driva med byråkrater och arbetsplatsgoja. En satanistisk Willem Dafoe, en skönt fånig Lars Mikkelsen samt Mikael Persbrandt som ska fylla Järegårds skor i rollen som hans son. Helmer Jr vill fullfölja pappans mission och lyfta danskarna ur sin ignorans. Vilket ska ske genom etnisk diversifiering och hen-reformer. Ida Engvoll är it-teknikern som arbetar på en tidstypisk ”Sundhetsplattform”. Och så Tuva Novotny, David Dencik, Alexander Skarsgård samt några av Danmarks bästa skådespelare.”

TT: ”Lars von Trier leker med olika referenser för sin provokativa cocktail av humor och skräck: religiös symbolik, splatterfilm och ockulta mysterier. Ibland också med ett vackert bildspråk som hämtat från en annan av hans stora hjältar: Andrej Tarkovskij. ”Exodus” är inte för alla men den kommer inte att göra fansen besvikna.”

Bild: Christian Gersnais