För första gången har Film i Väst två samproduktioner som tävlar om världens kanske mest prestigefulla pris: Palme d’Or. I dag blev det klart att den rumänske regissören Corneliu Porumboius drama The Whistlers är uttagen till huvudtävlan i festivalen. Jim Jarmuschs zombiekomedi The Dead Don’t Die inviger hela festivalen den 14 maj och är även den uttagen i huvudtävlan.

– Det är ett uttalat mål för Film i Väst att ha med samproduktioner i huvudtävlan i Cannes och Berlin. I år har vi lyckats med konststycket att inviga båda festivalerna och dessutom ha ytterligare en film med i huvudtävlan. Det har aldrig tidigare hänt. Vi gratulerar Cornleiu Porumboiu och Jim Jarmusch, men också de västsvenska bolagen Filmgate Films, Chimney, Haymaker och Cloudberry Post säger Peter Possne, Produktionschef på Film i Väst.

Den rumänske regissören och manusförfattaren Corneliu Porumboius drama The Whistlers är en rumänsk-fransk-tysk-svensk samproduktion.

Filmen handlar om den rumänske polisofficeren Cristi, som kommer till La Gomera, en av Kanarieöarna. Han är tjallare för maffian och på väg till ön för att lära sig det uråldriga visselspråket. I Rumänien står han under polisbevakning och genom att lära sig detta kodade språk kan han fortsätta kommunicera med maffian för att få Zsolt ur fängelset. Zsolt är den ende som vet var 30 miljoner Euro är gömda…

Producenter: 42 Km Film / Les Films du Worso / Komplizen Film / Arte Grand Accor i samproduktion med Sean Wheelan, Filmgate Films och Film i Väst. Filmen är till del postproducerad i Göteborg, bland annat har Cloudberry Post gjort ljudet.

Den sällsynt stjärnspäckade zombiekomedin The Dead Don’t Die av Jim Jarmusch inviger filmfestivalen i Cannes den 14 maj. I rollerna ser vi bland andra Bill Murray, Adam Driver, Chloe Sevigny, Selena Gomez, Tilda Swinton och Iggy Pop. Filmen är producerad i samarbete med Chimney och Film i Väst och en del av postproduktionen – en större del av zombieeffekterna – har gjorts på Haymaker i Göteborg. Fredrik Zander, Chimney, är exekutiv producent och den som tog projektet till Västra Götaland.
Läs mer här 

Här är en sammanställning över alla Film i Västs samproduktioner i Cannes hittills