Filmfestivalen i Cannes har tillkännagivit att rumänske regissören Radu Muntean tävlar för tredje gången i den officiella sektionen Un Certain Regard med sin film ONE FLOOR BELOW, som Film Väst samproducerat. Handlingen kretsar kring en medelålders man som bevittnar ett grannbråk som slutar i mord.

TROLLHÄTTAN | – Vi gratulerar Radu Muntean till framgången som även bidrar till att locka fler publikt och konstnärligt intressanta svenska och internationella filmproduktioner till vår region, säger Tomas Eskilsson, VD vid Film Väst.

Radu Munteans filmer hör till den så kallade rumänska nya vågen, en strömning av film som ofta skildrar Rumänien under Nicolae Ceaușescus totalitära regim före revolutionen 1989. Den flerfaldigt prisbelönta filmen Pappret ska vara blått från 2006 kan ses som Radu Munteans internationella genombrott.

Därmed har Film i Väst återigen en film i Un Certain Regard efter förra årets framgångar för Ruben Östlund som vann juryns pris i sektionen med sin film Turist. Filmfestivalen i Cannes pågår den 13–24 maj.