Två av Film Västs samproduktioner är med i huvudtävlan I dokumentärfilmsfestivalen CHP:DOX I Köpenhamn, som invigs 5 november: Erik Gandinis THE SWEDISH THEORY OF LOVE och Maria Bäcks I REMEMBER WHEN I DIE.

CPH:DOX, Copenhagen International Documentary Film Festival, är världens tredje största dokumentärfilmsfestival. Fler än 200 filmer från hela världen visas i olika sektioner. I år pågår festivalen 5-15 november.

Årets DOX:AWARD-vinnare väljs bland 16 tävlande bidrag. Filmerna utmärker sig förs sina starka, personliga visioner och filmiska kvaliteter och framhäver därför dokumentärernas plats på den stora visningsskärmen. Filmerna utmärker sig också genom ett kreativt användande av media för att skildra verkligheten.

Erik Gandini följer upp sin Guldbaggenominerade Videocracy med The Swedish Theory of Love.
I februari 1972 samlades en grupp svenska politiker för att tillsammans skapa en ny framtidsvision. Med drivkraften att utmana traditionella samhällsstrukturer som motiv utformades ett nytt mål: deras bild var ett samhälle av autonoma individer. Ett manifest skrevs, där det fastslogs att ingen medborgare ska vara beroende av en annan. Fyrtio år senare är Sverige världens ensammaste land. Vi toppar den internationella statistiken både vad gäller människor som lever och människor som dör ensamstående. The Swedish Theory of Love ämnar att föra den skandinaviska perfektionens sprickor och brister till ytan, för att närmare granska baksidan av vårt moderna leverne.”
Producent: Erik Gandini och Juan Pablo Libossart för Fasad Film.

Maria Bäck deltar med I Remember When I Die, producerad av Anna-Maria Kantarius på Garagefilm. Vissa människor tror att det man tänker på i dödsögonblicket är där man hamnar efter sin död; att det blir ens evighet. Är det möjligt att skapa sin egen evighet. Genom dokumentära och fiktionslika inspelningar undersöker filmen minnenas förhållande till verkligheten, viktigheten i att kunna minnas och rädslan för att bli glömd.”

Alla nominerade hittar du här.