I dag tillkännagav Cannes filmfestival vilka filmer som tävlar om den åtråvärda Guldpalmen i Cannes. Film i Västs samproduktion About Dry Grasses av den turkiske regissören Nuri Bilge Ceylan är en av dem. Ceylan har haft med en rad filmer i huvudtävlan i Cannes sedan 2002 och vann en Guldpalm med Vinterdvala år 2014. Dessutom är chilenaren Felipe Gálves The Settlers uttagen i sidosektionen Un Certain Regard. Cannes filmfestival invigs den 16 maj.

– Det är fantastiskt att återigen ha en samproduktion med i huvudtävlan i Cannes. Att det i år är två internationella samproduktioner är resultatet av det breda kontaktnät Film i Väst har i filmvärlden. Att vara i huvudtävlan i Cannes är ett av Film i Västs uttalade och högst ställda mål. Vi gratulerar Nuri Bilge Ceylan och hans fängslande drama About Dry Grasses och de svenska samproducenterna Nadir Öperli och Beata Gårdeler på Second Land. Dessutom lyckönskar vi Felipe Galves The Settlers i Un Certain Regard, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

 Filmfakta:

I huvudtävlan om Guldpalmen: About Dry Grasses

Regissör: Nuri Bilge Ceylan
Manus: Akin Aksu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
Producent: NBC Film. Svensk samproducent: Nadir Öperli, Beata Gårdeler, Second Land. En samproduktion mellan Turkiet, Frankrike, Tyskland, Sverige och Qatar.

Synopsis: En film berättad genom en lärare som gör sin militärtjänst i en avlägsen del av Östra Anatolien i Turkiet; en historia som inte bara ingående försöker skildra den alienation han känner, av att ha blivit förflyttad från centrum till yttersta periferi. Den visar också de stora svårigheter som regionens invånare lever under, och de återverkningar som geografiska, etniska eller sociala förhållanden får.

Postproduktion: Dupp Film, CAN Film

Den turkiske regissören och manusförfattaren Nuri Bilge Ceylan är född 1959 i Istanbul. Han har en lång rad filmer bakom sig. Genombrottet kom med Clouds of May, som visades i huvudtävlan i Berlin 2000. Ceylans följande fyra filmer, Uzak (2002), Årstider (2006), De tre aporna (2008) och Bir zamanlar Anadolu’da (2011), visades alla i huvudtävlan i Cannes, och alla fyra fick priser vid festivalen. Han var nominerad till en Palme d’Or för Once Upon a Time in Anatolia (2011). Han vann Guldpalmen och FIPRESCI Prize för Vinterdvala (2014) och var nominerad till en Guldpalm för The Wild Pear Tree (2018), som var samproducerad med Film i Väst.

Un Certain Regard: The Settlers

Regissör: Felipe Gálvez
Manus: Felipe Gálvez, Antonia Girardi
Producent: Quijote Films, samproducent: Katrin Pors, Eva Jakobsen, Mikkel Jersin, Snowglobe. Samproducerande länder: Chile, Argentina, Storbritannien, Taiwan, Frankrike, Sverige, Danmark, Tyskland,

Postproduktion: CAN Film

Synopsis: Chile, i början av 1900-talet. Tre ryttare hyrs in av en rik jordägare för att utmärka gränserna för hans enorma ägor och öppna en väg till Atlanten för hans får. Expeditionen, som består av en ung chilenare av blandat ursprung, en amerikansk legosoldat och en skoningslös brittisk löjtnant, tar snart en ny ”civiliserande” vändning i en räd över det vidsträckta Patagonien.

Felipe Gálvez föddes i Santiago de Chile 1983 och tog sin examen vid Universidad del Cine, i Buenos Aires Argentina. Han har regisserat en rad kortfilmer, bland dem Raptor, som fick sin premiär på Semaine de la Critique i Cannes 2018. The Settlers (Los Colonos) är hans första långfilm.

 

Film i Väst och Festival de Cannes

Film i Västs samproduktioner har genom åren firat stora framgångar under filmfestivalen i Cannes, från år 2000 då Björk vann pris som Bästa kvinnliga skådespelare i Lars von Triers Dancer in the Dark. Samme regissör var nominerad till en Guldpalm år 2003 och 2005 för Dogville respektive Manderley.

  • 2022 vann Ruben Östlund en Guldpalm för Triangle of Sadness, samma år som Tarik Saleh vann manuspriset för Boy from Heaven och Zar Amir-Ebrahimi vann pris som Bästa kvinnliga skådespelare i Ali Abbasis Holy Spider. Som fjärde samproduktion i huvudtävlan var Cristian Mungius R.M.N. uttagen.
  • 2021 var Joachim Trier nominerad till en Guldpalm för Världens värsta människa, där Renate Reinsve vann pris som Bästa kvinnliga skådespelare.
  • Pandemiåret 2020 kvalitetsmärktes tre samproduktioner med en Cannes 2020 Label: Thomas Vinterbergs En runda till, Ninja Thybergs Pleasure och Magnus von Horns Sweat.
  • 2019 invigde Jim Jarmuschs Guldpalmsnominerade The Dead Don’t Die hela festivalen. Corneliu Porumboius The Whistlers var också i huvudtävlan.
  • 2018 var Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree nominerad till en Palme d’Or, vilket han också är i år.
  • 2017 vann Ruben Östlunds The Square en Guldpalm.

Här kan du läsa mer