Sedan tidigare är det klart att Sveriges Oscarsbidrag är Hannes Holms biosuccé En man som heter Ove. I Finland har man bestämt sig för Cannesvinnaren The Happiest Day in the Life of Olli Mäki av Juho Kuosmanen. I dag bestämde sig Norge för att nominera Kongens Nei av Erik Poppe.  

I Danmark avgörs nomineringen den 19 september. Tre filmen är förhandsnominerade, två av dem är Film Västs samproduktioner: Thomas Vinterbergs Berlinprisade och Trollhätteinspelade Kollektivet och Lisa Ohlins De Standhaftige/Walk With Me samt Martin Zandvliets Under Sandet.

Nomineringsprocessen till en Oscar är lång. Alla länder kan nominera en film som haft premiär 1 oktober 2015 till 30 september 2016 i kategorin Best Foreign Language Film. Filmen måste ha producerats utanför USA och på ett språk som inte är engelska. Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) väljer sedan ut sex filmer till en kortlista som sedan kompletteras med ytterligare tre. Därefter plockas fem filmer ut, som alltså blir Oscarsnominerade på riktigt. Nomineringarna offentliggörs 24 januari 2017 och själva Oscarsutdelningen äger rum söndag 26 februari 2017.