Sex långfilmer och tre TV-dramaserier samt en rad kortfilmer har spelats in i Västra Götalandsregionen under första halvåret 2016. För den västsvenska filmindustrin – produktionsbolagen, filmarbetarna och alla underleverantörer – betyder det sysselsättning och intäkter. För Skandinaviens ledande filmregion innebär det ökade skatteintäkter och lyskraft. Med filmstjärneglans, inspelningsplatser och kommande framgångar på biograferna och världens filmfestivaler.

Här är listan på alla Film Västs samproduktioner som spelats in under första halvåret 2016:

Vår tid är nu
SVT:s stora dramasatsning Vår tid är nu är en familjekrönika i 20 avsnitt som sträcker sig över flera decennier. Från hösten 2017 får tittarna följa familjen Löwander och restaurangens personal genom decennier av framgångar och nederlag, kärleksrelationer och konflikter, ackompanjerat av tidens musik och mode.
Regi: Harald Hamrell. I huvudrollerna: Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Mattias Nordkvist, Hedda Stiernstedt, Peter Dalle. Produktionsbolag: Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film Väst. Premiär: Hösten 2017.

Etthundraettåringen som smet från notan och försvann
Hundraettåringen som smet från notan och försvann är baserad på Jonas Jonassons karaktärer och universum från bestsellern och biosuccén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Filmen handlar om hundraettåringen Allan Karlsson och hans vänner som nu är rastlösa på Bali efter ett år i lyx. Men när Allan bjuder på den oförglömligt goda läsken Folksoda så blir det fart igen. Inte bara på Allan och sällskapet, men även på hämndlystna gangsters, ryska bekanta från förr och amerikanska CIA.
Regi: Måns Herngren, Felix Herngren. I huvudrollerna: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander. Produktionsbolag: FLX, Nice Drama i samproduktion med Film Väst, Buena Vista International Sweden, TV 4 och Nordsvensk Filmunderhållning. Premiär: 25 december 2016.

Tom of Finland
Touko Laaksonen, mer känd som Tom of Finland, är känd över hela världen som skaparen av en av världens mest berömda ikoniska bildsviter av homosexuella fantasier. Filmen berättar historien om en man som var före sin tid, som modigt stod upp mot en värld som med all kraft förnekade honom rätten att vara den han ville vara – en homosexuell man med homosexuella fantasier.
Regi: Dome Karukoski. I huvurrollerna: Pekka Strang, Jessica Grabowsky, Lauri Tilkanen. Produktionsbolag: Helsinki Films, Anagram Väst.

Darling
Den världsberömda danska ballerinan Darling och hennes man koreografen Frans återvänder för första gången på många år tillbaka till Köpenhamn, där de tillsammans ska uppföra klassikern Giselle. Men på en av de första repetitionerna inträffar katastrofen: Darling faller omkull i plågor och karriären som ballerina är över Den mycket unga dansösen Polly får chansen i ett stort soloparti. I takt med att Polly växer som Giselle, faller Darlings värld samman och den före detta balettstjärnan störtar rakt mot avgrunden.
Regi: Birgitte Staermose. I huvudrollerna: Gustaf Skarsgård, Danica Curcic, Ulrich Thomsen. Produktionsbolag: Zentropa, Zentropa Sweden. Premiär: 27 april 2017 (DK).

Saknad
Colin Nutley regisserar sin första TV-serie på tjugo år, kriminaldramat Saknad. När en utmärglad flicka hittas mördad i det svenska bibelbältet tar poliskommissarie Maja Silver från Rikskrim fallet, främst för att hennes dotter Sofia bor på orten. Snart inser Maja att det inte är ett vanligt våldsdåd och när ytterligare en flicka försvinner griper fruktan tag i den lilla orten.
Regi: Colin Nutley. I huvudrollerna: Helena Bergström, Molly Nutley, Samuel FrölerJulia DufveniusJohan Widerberg, Vanna Rosenberg.Produktionsbolag: Sweetwater Production i samarbete med Bob Film och i samproduktion med C More, TV4 och Film Väst. Premiär: I C More i början av 2017.

Maze
Maze berättar historien om den massrymning som ägde rum 1983, då 38 IRA-fångar rymde från fängelset Maze på Nordirland. Filmen följer fången Larry Marley, som blev hjärnan bakom den största fängelseflykten i Europa sedan andra världskriget. En flykt, planerad in i minsta detalj, för att övertrumfa det säkraste fängelset i Europa – specialritat för att vara ett fängelse i fängelset.
Regi: Stephen Burke. I huvudrollerna: Tom Vaughan-Lawlor, Barry Ward. Produktionsbolag: Mammoth Films, Cyprus Avenue Films, Filmgate Films. Premiär: 2017.

12 Bragder
Filmens titel anknyter till Herkules tolv storverk inom den grekiska mytologin och handlar om 16-årige Faud som måste utföra sina bragder för att återvinna sin plats i gänget. 12 Bragder är en rå, energisk ungdomsfilm med mycket humor. Om en ung persons försök att hitta och välja rätt väg, ett antihjälteepos. Om tillhörighet och vad som händer när man ställer sig utanför gemenskapen.  Den enkla premissen skapar ramen för en uppväxtskildring i nutidens Sverige. Det är en autentisk inblick i en förortsmiljö som skildras med glimten i ögat.
Regi: Izer Alius. I huvudrollerna: amatörer från Skövde och Södra Ryd. Produktionsbolag: Zentropa Sweden, Mer Film, Storyline Pictures. Premiär: våren 2017.

Hashtag
Var går gränsen för vänskap? Hur långt får man gå på sociala medier? Nya webb-TV-serien Hashtag på SVT Play tar sin utgångspunkt i ett Instagramkonto där tjejer och killar hänger ut varandra som horor. Vänner vänds mot varandra och de uthängda ropar efter hämnd. Det hela urartar snabbt och slutar med upplopp. En serie om små handlingar som får stora konsekvenser.
Regi: Anders Hazelius. I huvudrollerna: Aviva Wrede, Emma Söderström, Winny Lopez, Loa Ek. Produktionsbolag: Zentropa Sweden i en samproduktion med SVT och Film Väst. Premiär: 16 april i SVT Play (går fortfarande att se).

Acali
Sommaren 1973 reser fem män och sex kvinnor på en flotte över Atlanten i ett av världshistoriens märkligaste vetenskapsexperiment. Syftet är att studera våld och konflikter men expeditionen blir snart omskriven i pressen som ”sexflotten”. Fyrtio år senare återförenas besättningen för att prata om vad som egentligen hände ombord.
Regi: Marcus Lindéen. Produktionsbolag: Erik Gandini. Premiär: 2017.