Norska Filminstitutet inför nu en ny film- och TV-produktionsrabatt, vilket ska leda till fler internationella filminspelningar i Norge. Den nya produktionsskatterabatt som norska Stortinget röstat igenom och som gäller från och med 2016 omfattar totalt 45 miljoner norska kronor under första året. Rabatten ligger i linje med det förslag som Film Väst fört fram till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Den första internationella filmproduktion som kan utnyttja produktionsrabatten är produktionsbolaget Working Title som filmatiserar deckarförfattaren Jo Nesbøs deckare Snömannen i Oslo med början i februari. I huvudrollen som Harry Hole ser vi Michael Fassbender och i andra roller ser vi Charlotte Gainsbourg och Rebecca Ferguson.

Enligt uppgifter har det pågått en diskussion om huruvida de skulle spela in filmen i Sverige eller Norge, men att Norge kunnat erbjuda förmånligare villkor genom produktionsrabatten.

Det är det Norska Filminstitutet som administrerar produktionsrabatten, som erbjuder produktioner som helt eller delvis produceras i Norge 25 procents rabatt på utgifter som spenderas i landet. Utöver Norge finns ett motsvarande system i Island.

Film Väst har tidigare presenterat ett nytt förslag till en svensk produktionsrabatt för kulturminister Alice Bah Kuhnke, A Production Incentive for Sweden. Rapporten har tagits fram av den brittiska strategikonsultfirman Olsberg SPI och har beställts tillsammans med Filmpool Nord och Film i Skåne och i samverkan med Film- och TV-producenterna.

20-25 procents statligt finansierad rabatt på produktionskostnaden kan leda till att fler filmer produceras i Sverige till en högre genomsnittsbudget. Då kan också fler filmer ”flytta hem” till Sverige. Attraktionskraften gentemot internationella produktioner att göra sina filmer i Sverige skulle också öka enligt några av slutsatserna i rapporten. Den visar också att produktionsrabatter som idag tillämpas runt om i Europa har potential att finansiera sig själva, eftersom ökad tillväxt genererar större skatteintäkter samtidigt som kostnaderna sjunker i transfererings-systemen när sysselsättningen stimuleras.

Tomas Eskilsson– Produktionsrabatter är ett viktigt komplement till en välkommen statlig filmpolitisk satsning inom kulturpolitikens ram. En sådan reform ska dock inte enbart ses som en kulturpolitisk åtgärd utan även som en betydelsefull näringspolitisk reform med stora samhällsnyttor som även får gynnsamma spridningseffekter långt utanför filmbranschen, sa Tomas Eskilsson, VD Film Väst, vid presentationen vid filmfestivalen i Cannes 2015.

Här kan du ladda ner rapporten. Här är mer om Norska Filminstitutets produktionsrabatt.