Projektbeskrivning

 

IMDB   SFI

Director: Birgitte Stærmose
Producer: Louise Vesth, Madeleine Ekman, Lizette Joncic
Production companies: Zentropa
Release date: 2017

Inspelningen av Birgitte Stærmoses nya danska drama i dansmiljö Darling med Danica Curcic och Gustaf Skarsgård i huvudrollerna skedde sommaren 2016 på GöteborgsOperan. Filmen är en dansk-svensk samproduktion mellan danska Zentropa och Zentropa Sweden och Film Väst och får sin premiär 27 april 2017.

Handling: Den världsberömda danska ballerinan Darling och hennes man koreografen Frans återvänder för första gången på många år tillbaka till Köpenhamn, där de tillsammans ska uppföra klassikern Giselle på Det Kongelige Teater med Frans som koreograf och med Darling i titelrollen. Förväntningarna från alla är stora; media, den åldrande och cancersjuke balettmästaren Kristian, alla dansare och inte minst Frans och Darling själva.

Men på en av de första repetitionerna inträffar katastrofen: Darling faller omkull i plågor, hennes höft har trasats sönder och karriären som ballerina är över. Frans är förkrossad, men förmår inte hjälpa henne. Han har aldrig arbetat utan Darling förr, och hela hans karriär vilar plötsligt på den mycket unga dansösen Polly, som för första gången får chansen i ett stort soloparti. Darling försöker rädda sin ställning; hon börjar träna upp Polly till att bli den Giselle som hon inte längre kan vara. Men i takt med att Polly växer som Giselle, faller Darlings värld samman och den före detta balettstjärnan störtar rakt mot avgrunden.

Darling är en modern berättelse och ett rörande drama om en kvinna som befinner sig i fritt fall – men främst om modet att resa sig när allt är över.

Zentropa har engagerat Danica Curcic i sin hittills största roll, som danssolisten Darling. Danica Curcic har i många år fast haft sin bas på Det Kongelige Teater och har tvingats  genomgå en stenhård träing för att kunna göra sin roll trovärdig. Som hennes man, Frans, som både ska sköta om sin fru, hålla koll på föreställningen och sina dolda ambitioner om att överta rollen som balettmästare, sesGustaf Skarsgård, som bland annat är känd från TV-serien Vikings och Oscarsnominerade Kon-Tiki. I den stora rollen som dansaren Polly ser vi en av De Kongelige Ballets egna dansare: Astrid Grarup Elbo. Som den sjukdomsdrabbade balettmästaren Kristian, som rycker i alla trådar och kanske är på väg bort, ser vi Ulrich Thomsen (senast i Thomas Vinterbergs Kollektivet och Kasper BarfoedsSommeren ’92) och som Darlings mamma ser vi Solbjørg Højfeldt.

Darling är Birgitte Stærmoses andra långfilm sedan debuten Værelse 304 (2011). Manus är skrivet av Kim Fupz Aakeson, baserat på en historia av honom och Birgitte Stærmose. Filmen produceras av Zentropa Entertainments3, Peter Aalbæk Jensen, Marie Gade Denesen och Louise Vesth i samproduktion med Zentropa Sweden, Madeleine Ekman och Lizette Jonjic och Film Väst, i samarbete med TV 2/Danmark och med stöd av Det Danske Filminstitut, Svenska Filminstitutet och Creative Europé – Media programme.Darling distribueras i Danmark av Nordisk Film Distribution och säljs internationellt av TrustNordisk.

På bilden: Gustaf Skarsgård och Danica Curcic. Bild: Marek Septimus Wieser, FSF