GRÄNS2019-03-14T15:31:37+00:00

Projektbeskrivning

Inte sedan succén med Låt den rätte komma in har ett verk av John Ajvide Lindqvist filmatiserats. Men idag är det dags för långfilmen Gräns att dra ingång sin inspelning, som för tillfället pågår i Sätila/Hyssna-trakten.

Gräns är ett genredrama och en mörk kärlekshistoria som balanserar i gränslandet mellan verklighet och det övernaturliga. Regisserar gör Ali Abbasi, vars långfilmsdebut, det psykologiska skräckdramat Shelley visades vid Berlins Filmfestival 2016. Ali Abbasi och Isabella Eklöf har skrivit manuset tillsammans i samarbete med John Ajvide Lindqvist med Ajvide Lindqvists novell Gräns som förlaga. Det är första gången ett verk av författaren filmatiseras sedan kritikerrosade succén – Låt den rätte komma in.

– Väldigt sällan får man möjlighet att producera en så unik och originell berättelse som Gräns. Kombinationen av Ali Abbasi’s visulla begåvning och John Ajvide Lindqvists magiska förmåga att kombinera socialrealism och genre gör det här projektet väldigt intressant, säger Piodor Gustafsson, en av filmens tre producenter. De övriga är Petra Jönsson och Nina Bisgaard. Meta Louise Foldager är exekutiv producent.

Gräns: Tina arbetar som tulltjänstekvinna, hon upplevs som underlig av såväl arbetskamrater som andra människor i sin omgivning. Tina är dock väldigt duktig på sitt jobb – hon har ett extraordinärt luktsinne som avslöjar både det ena och det andra om de som vill passera tullen. En dag möter Tina Vore, en mystisk resenär. Tina vet att han döljer något men hon lyckas inte lista ut vad, hon blir både fascinerad och förundrad och kan inte riktigt släppa honom. Några veckor senare möts de igen och det vänder upp och ned på hela Tinas värld..

Mellan den 13 september och den 2 oktober pågår inspelningarna av Gräns i Sätila/Hyssna-trakten. De fortsätter sedan i Göteborg fram till den 27 oktober, därefter tar sista inspelningsveckan vid i Kapellskär.

Filmen produceras av Meta Spark & Kärnfilm AB i samproduktion med Film i Väst, SVT, CPH Filmfund och Meta Film Danmark. Gräns disribueras av TriArt Film.

Gräns beräknas få premiär på svenska biografer under hösten 2018.

Share This Story, Choose Your Platform!

Välkommen till Film i Väst

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, dramaserier, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

FILM I VÄST – a part of Region Västra Götaland.

Västra Götaland is Sweden’s foremost region for culture. Through dedicated effort and the country’s largest cultural budget, both in absolute terms and per capita, culture has a self-evident role in social life. Culture is a basic precondition for active, committed citizens – involvement contributes to democratic development. Culture can make people grow and is very important for employment, regional development and growth in Västra Götaland.

Till toppen