Projektbeskrivning

 

IMDB 

Director: Stephen Burke
Producer: Jane Doolan, Brendan J Byrne, Sean Wheelan
Production companies: Mammoth Films, Cyprus Avenue Films, Filmgate
Release date: 2017

1983 skedde en legendarisk massrymning från det nordirländska fängelset Maze, den största fängelseflykten i Europa sedan andra världskriget. Om detta gör Stephen Burke en långfilm, som nu börjat sin inspelning i Göteborg. Filmen produceras av Jane Doolan, Mammoth Films, och Brendan J Byrne, Cyprus Avenue Films, i samproduktion med Göteborgsbaserade Filmgate Films, Sean Wheelan, och Film Väst.

Maze berättar historien om den massrymning som ägde rum 1983, då 38 IRA-fångar rymde från fängelset Maze på Nordirland. Filmen följer fången Larry Marley, som blev hjärnan bakom den största fängelseflykten i Europa sedan andra världskriget. En flykt, planerad in i minsta detalj, för att övertrumfa det säkraste fängelset i Europa – specialritat för att vara ett fängelse i fängelset.

Samtidigt som han planerar flykten, kommer Larry i kontakt med fängelsevakten Gordon Close, en man på rätt sida av lagen. Larry försöker manipulera Gordon för att underlätta flykten, men fram växer ett spänt, intrigfyllt drama i vilket en oväntad relation skapas mellan två fiender och som får vittgående konsekvenser för de båda.

I de ledande rollerna ser vi Tom Vaughan-Lawlor, som tidigare spelat huvudrollen i Stuart Carolans långfilm Love/Hate och Barry Ward (bilden), som spelade huvudrollen i Ken Loachs Guldpalmsnominderade film Jimmy’s Hall.

Producenten Jane Doolan om Maze: ”Vårt svenska partnerskap med Film Väst och Filmgate Films har gjort det möjligt för oss att genomföra detta projekt och det är en stor upplevelse att få arbeta i Sverige. Jag är också glad över att ha fått stödet från Jakob Abrahamson på Non Stop Entertainmen, en av Sveriges främsta distributörer, vilket innebär att den svenska biopubliken kommer att få se filmen nästa vår.”

Maze är en irländsk-svensk samproduktion med stöd från The Irish Film Board och i samproduktion med Film Väst. Filmen är skriven och regisserad av Stephen Burke och producerad av Jane Doolan, Mammoth Films, och Brendan J Byrne, Cyprus Avenue Films, tillsammans med Sean Wheelan, Filmgate Films i Göteborg.