Projektbeskrivning

X&Y är en gränslös identitetslek med absurd humor och en blandning av fiktion och verklighet. I rollerna Konstnären och Skådespelaren väljer Anna Odell och Mikael Persbrandt ut tre skådespelare som gestaltar deras olika karaktärsdrag. Tillsammans bor de alla i en filmstudio där vad som helst kan hända. Resultatet blir en vansinnig lek om manligt och kvinnlig som inte liknar något som tidigare visats.

Regi och manus: Anna Odell
Medverkande: Anna Odell, Trine Dyrholm, Vera Vitali, Mikael Persbrandt, Jens Albinus, Sofie Gråböl, Thure Lindhardt, Shanti Roney, Peter Engman, Peter Kanerva
Producenter: Frida Bargo, Mattias Nohrborg, B-Reel

Anna Odell (f. 1973) är utbildad konstnär och har studerat på både Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hennes examensarbete Okänd kvinna 2009-349701 uppmärksammades stort i svenska medier och väckte en intensiv debatt. I verket iscensatte hon en psykos och blev tvångsinlagd på en psykiatrisk akutmottagning. Syftet var undersöka och påvisa maktstrukturer inom vården. Hon regidebuterade med Återträffen som vann Fipresci-priset på filmfestivalen i Venedig och belönades med Guldbagge för bästa film och bästa manus.