Det går bra för Film i Västs danska samproduktioner: Thomas Vinterbergs Druk har sedan premiären den 24 september setts av 403 000 biobesökare. Och när James Bond ställer in globalt med No Time to Die så kommer Anders Thomas Jensens Riders of Justice in och tar över de danska biograferna. Både Druk och Riders of Justice är inspelade i Västra Götaland.

Thomas Vinterbergs film Druk handlar om Martin (Mads Mikkelsen) som till vardags undervisar på en gymnasieskola. Eleverna har tröttnat på hans brist på energi och entusiasm. När hans vän Nikolaj, också lärare på skolan, presenterar en norsk filosofs tes om att människan är född med en för låg alkoholhalt i blodet, ungefär 0,5 promille, bestämmer sig Martin och hans tre vänner, tillika kollegor för att se om denna teori verkligen håller. Kan detta öka deras kreativitet och sätta färg på tillvaron? Inledningsvis löper allt på bra men även om alkohol må ha lett till fantastiska resultat i världshistorien så har den också lett till allvarliga följder.

I huvudrollerna ser vi många av de skådespelare som också medverkade i hans tidigare internationella succér Jakten och Kollektivet:  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe och han har skrivit manus tillsammans med Tobias Lindholm.

Läs mer om Druk här 

 

 

Anders Thomas Jensens Riders of Justice spelades in i Västra Götaland våren 2019. I huvudrollerna ser vi Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygman, Nicolas Bro, Andrea Heick Gadeberg och Gustav Lindh.

Filmen handlar om militären Markus (Mads Mikkelsen) som tjänstgjort utomlands och som återvänder till sin tonårsdotter när hans fru dör i en tragisk tågolycka. Det ser ut som en tillfällighet tills matematiknörden Otto dyker upp med sina två excentriska kollegor Lennart och Emmenthaler. Otto var själv passagerare på olyckståget och är helt säker på att någon ligger bakom olyckan. När indicierna hopar sig står det klart för Markus att det var ett riktigt attentat som hans hustru av en slump blev offer för. Filmen är en rolig, rörande och dramatisk berättelse om familj, hämnd, vänskap och de stora sammanhangen i livet.

Båda filmerna produceras av Zentropa i samproduktion med Film i Väst och Zentropa Sweden (Lizette Jonjic).