I de karga men vackra bergen i Tadzjikistan pågår just nu inspelningen av WOLF AND SHEEP, som produceras av Katja Adomeit i samproduktion med bland andra Film Väst. Filmen beskriver livet för en grupp afghanska pojkar och flickor som arbetar som fåraherdar.

Shahrbanoo Sadat drömde om att spela in filmen i sitt eget land, Afghanistan, men på grund av säkerhetsaspekter blev filmen uppskjuten flera gånger.

Både regissören Shahrbanoo Sadat och producenten Katja Adomeit insåg till sist att situationen i Afghanistan bara förvärrades och att det därför var nödvändigt att förlägga inspelningen till Tadzjikistan. Katja Adomeit berättar:

– För att kunna skildra en afghansk by på landet och befolkningen där på ett riktigt sätt byggde vi upp en by i Tadzjikistans berg och flög dit 38 afghaner från centrala Afghanistan. Att ordna med visum för de 38 från Tadzjikistans utrikesministerium, som var nervösa för att några av dem skulle ha förbindelse med talibanerna eller IS, och på samma gång försöka hämta de afghanska skådespelarna som aldrig varit utanför sina byar och som nu skulle ut på en 35-timmarsresa, var rätt vilt.

Nu har den andra gruppen afghaner med bäbisar och mormödrar just anlänt.

– Vi bor i bergen tillsammans med dem och ett filmteam på 55 personer från Danmark, Belgien, Frankrike, Tadzjikistan, Afghanistan och Portugal. Alla inräknade är vi 92 personer. De olika ansvariga är kvinnor, assistenterna är män från trakten.

De flesta dagarna filmar man med en grupp barn, som är fåraherdar. De har sina egna flockar och utöver får är det åsnor, hästar, tjurar, höns, katter och getter med på inspelningen. Det är tryckande varmt, 30 grader som faller till 14 på natten, och alla inspelningar sker utomhus.

– Ibland tänker jag på att den här filmen som faktiskt hade varit mycket enkel att filma i en liten by i Afghanistan, nu har blivit komplicerad. Jag blir förbannad över att det inte är möjligt för Shahrbanoo att göra en film i sitt eget land, säger Katja Adomeit.

Katja Adomeit har tidigare producerat bland annat den nya zeeländska filmen The Weight of Elephants och samproducerat Ruben Östlunds Turist (båda i samproduktion med Film Väst). Wolf and Sheep har utvecklats tillsammans med den prestigefulla Cannes Film Festival Cinefondation Résidence och produceras av hennes bolag Adomeit Film.

Filmen är samproducerad av Film Väst, La Fabrica Nocturna och Zentropa International Sweden. 413 personer har också bidragit i en crowd funding. Övriga inblandade är Eurimages, Cinereach, Cinéma du Monde, Filmwerkstatt Kiel, Center for Culture and Development, Danish Arts Council, Media, Hubert Bals, French Institute Kabul, Visions Sud Est, Hong Kong Financing Forum – Wouter Barenddrecht Award.

Källa: Lars Fiil-Jensen, DFI