Trots goda vinstchanser, mycket spekulationer i svensk och internationell media och en fantastisk film så blev det som bekant ingen Oscar för Ruben Östlunds The Square. I stället blev det den chilenska filmen Una Mujer Fantástica (En fantastisk kvinna) av Sebastián Lelio som tog hem den åtråvärda guldstatyetten för Bästa icke engelskspråkig film. Den första Oscarsvinnande filmen dessutom som har en transsexuell i huvudrollen i en gripande kärlekshistoria. Film i Väst ställer sig förstås till den långa kön av gratulanter.

Samtidigt kan jag inte nog framhäva vilken oerhörd betydelse som The Square har spelat för både svensk film och för oss på Film i Väst. Jag har själv haft glädjen att följa Ruben Östlund, Erik Hemmendorff och resten av teamet under stora delar av denna globala odyssé.

För det är just en world tour av det större formatet som filmen gjort.

Jag var själv i Cannes när The Square vann en Palme d’Or. Den känsla som jag hade på promenaden längs La Croisette tillbaka från det mäktiga filmpalatset bär jag ännu med mig. Varm som en Medelhavsnatt. Första gången på 46 år som en svensk film vann världens kanske mest prestigefulla pris. Film i Väst fanns på plats i Toronto, Nordamerikas viktigaste filmfestival, när The Square visades där. I december fick jag från parkett i Berlin se Ruben Östlund, skådespelaren Claes Bang och scenografen Josefin Åsberg sopa banan med resten av filmeuropa under European Film Awards. Sex nomineringar, sex priser! Bästa europeiska film, bästa europeiska komedi, bästa produktionsdesign, bästa regi, bästa manus, bästa manliga skådespelare. Fattar du?

The Square har också nått en stor publik på bio, och ännu återstår premiärer i många länder jorden runt. Den fortsätter att visas på festivaler världen över. På så vis uppfyller den Film i Västs högsta mål när vi går in och investerar i en film: Nå den stora publiken och nå de stora festivalframgångarna.

För Film i Väst har The Square stor betydelse. Den är till stora delar inspelad i Göteborg. Den är producerad av ett framgångsrikt bolag med säte i Göteborg, Plattform Produktion. Under inspelningen var en stor del av teamet från Västsverige. The Square är den femte långfilmen som vi samproducerar ihop med Ruben.

Tillsammans med min kollega Ulrika Grönérus, pressansvarig på Film i Väst, har jag under de senaste fem dagarna varit i Los Angeles för att ihop med vännerna på Svenska Filminstitutet och Plattform-gänget presentera filmen för svensk och internationell media och filmbransch. Intensiva och lärorika dagar som skapat många nya kontakter.

Om bara ett par timmar går flyget tillbaka till Göteborg. Fram till dess gör vi allt för att hylla The Square!

Mikael Fellenius, vd Film i Väst

Los Angeles, klockan 04.30 svensk tid

På bilden: Claes Bang, Terry Notary, Erik Hemmendorff, Ruben Östlund, Syna Görcz, Josefin Åsberg, Annica Duell Liljeblad.