Ett av Film i Västs uppdrag är att nå ut med våra samproduktioner. Nu under påsken har du ett gyllene tillfälle att se inte mindre än 34 samproduktioner – långfilmer, dokumentärer, kortfilmer och dramaserier – på SVT Play. Några är helt nya – Miraklet i Gullspång, Håkan Bråkan, Andra akten, Sick of Myself – andra har visats ett tag. HÄR kan du söka på SVT Play bland titlarna som nämns nedan. Vi önskar dig en glad påsk.
Först några nya premiärer:
28 mars Miraklet i Gullspång
Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse. En film av Maria Fredriksson
29 mars Håkan Bråkan
En komedi för hela familjen om Håkan Bråkan som passas av världens, enligt honom, tråkigaste barnvakt Amanda. För att kunna vinna årets viktigaste dataspelstävling tvingas han rymma från henne och det blir starten på en serie missförstånd där Håkan hamnar på kollisionskurs med en härjande inbrottsliga. För att besegra tjuvarna måste han nu använda alla sina kunskaper från dataspelet i den riktiga världen. Regi: Ted Kjellsson. I rollerna: Silas Strand, Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Yussra El Abdouni, Eva Rydberg, Per Andersson.
29 mars Andra akten
En romantisk dramakomedi om nyblivna pensionären Eva vars exman nyligen flyttat in tvärs över gatan med sin nya fru, och vars vuxna son har tröttnat på sin mammas daltande. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Regi: Mårten Klingberg. I rollerna: Lena Olin, Rolf Lassgård, Lars Väringer, Görel Crona, Charlie Gustafsson.
29 mars Sick of Myself
En svart dramakomedi om Signe som närmar sig trettio och är den minst framgångsrika i sin krets. När pojkvännen Thomas plötsligt slår igenom som konstnär hamnar Signe ännu mer i skuggan och hon börjar nu utarbeta ett självförverkligandeprojekt som ska göra att hon hamnar i centrum. Det kommer snart att stå klart hur långt Signe är villig att gå för att återskapa sig själv. Regi: Kristoffer Borgli. I rollerna: Kristine Kujath Thorp, Eirik Sæther, Fanny Vaager, Sarah Francesca Brænne, Andrea Bræin Hovig,
Fler samproduktioner på SVT Play:
After Work
En stor del av dagens arbetsuppgifter kan försvinna i framtiden. Vad ska vi göra med vår tid då? I Erik Gandinis nya film beskrivs vitt skilda existenser världen över, där vissa knappt har ett liv utanför jobbet medan andra har all fritid de kan önska sig. Är vi redo för en arbetsfri framtid?
Apstjärnan
Jonna har bott på barnhemmet Renfanan i hela sitt liv. Hon har alltid drömt om en mamma. En dag svänger en gorilla in med sin skruttiga bil och adopterar henne. Det tar lite tid för Jonna att vänja sig, men precis när allt blivit bra, hotar kommunens starke man deras existens. En film av Linda Hambäck.
Badaren
Utanför en simhall upptäcks en bil tillhörande en smitare. Polisen är därför på plats för att arrestera ägaren. Men när mannen ifråga vägrar att gå upp ur poolen uppstår en situation som ingen hade kunnat förutspå. En historia baserad på en verklig händelse, berättad med mycket humor. En film i regi av Jonatan Etzler.
Bamse och Tjuvstaden
Bamse, Lille Skutt och Skalman måste rädda Farmor från den elake Reinard Räv. Reinard och tjuvarna har kidnappat Farmor för att hon inte ska kunna göra dunderhonung till Bamse som gör honom till värdens starkaste björn. Bamse och hans vänner beger sig ut på den farliga färden genom trollskogen och fram till Tjuvstaden. Där väntar Reinard och Bamses tidigare vän Vargen. Regi: Christian Ryltenius.
Blå ögon
Under en het valrörelse kastas Elin Hammar, stabschef på justitiedepartementet, in i en konspirationshärva med lögner och svikna förtroenden. Samtidigt växer en extremistisk terrorcell fram. Regi: Fredrik Edfeldt.
BOYS
Kortfilmen BOYS är skriven och regisserad av André Vaara och det är hans examensfilm från HDK-Valand, och som hade världspremiär på Göteborg Film Festival 2023.
Bron
Prisbelönt kriminalserie med Sofia Helin i rollen som Saga Norén på länskrim i Malmö. (Första säsongen samproducerad med Film i Väst.)
Det ska va gôtt å leva
Dokumentär som porträtterar en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper genom tiderna, Galenskaparna & After Shave. Vi får höra historien om hur allting började, om det stora genombrottet och om hur gruppen jobbar vidare idag. ”Det ska va gôtt å leva” hade premiär i samband med gruppens 40-årsdag och innehåller aldrig tidigare visat material. Regi: Anna Hammarén, Rasmus Ohlander och Håkan Hammarén.
Doris & Bettan – Marbella Mayhem
Doris och Bettan, ett till synes vanligt pensionärspar njuter av solen på en strand i Spanien. Topless, med cigg i mungipan, sippande på cocktails. Efter klagomål vill ägaren till hotellet bredvid köra bort damerna, men det kommer han snart ångra. En film av Ellen Ekman.
Eftersörjare
En film om dem som blir kvar när ett litet barn dör. I en poetisk kortfilm hör vi regissörens föräldrar berätta om när de förlorade sin ena dotter. Själv försöker hon förstå: Är det därför hon blir så rädd när hennes andra barn föds? Går det att ärva en sorg? En film av Hanna Högstedt.
En man som heter Ove
En dramakomedi om 59-åringen Ove som är bostadsområdets vresige ordningsman. När den höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot, och råkar krocka med Oves brevlåda, blir det upptakten till en berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Filmen bygger på Fredrik Backmans roman med samma titel. Regi: Hannes Holm.
Familjen Andersson
Karin, Rudolf och deras tre barn Anna, Sune och Håkan bor i den lilla staden Glimmerdagg. Precis som alla föräldrar försöker de få vardagspusslet att fungera, det är bara det att vardagen sällan blir vardaglig med den här familjen… Regi: Peter Dalle
Fanny och Lova snor en bil
På väg hem från en fest får tonåringarna Fanny och Lova chansen att förändra sina liv. En olåst bil blir biljetten bort från tristessen och idiotiska killar, men kan man verkligen bara dra iväg från allt? En film i regi av Måns Nyman.
Fördom & stolthet – en queer filmhistoria
En svindlande resa genom den svenska filmhistorien sett ur ett queerperspektiv. Vi tinar upp filmer från Filmarkivets frys och förundras över skildringarna av flatorna, bögarna och transpersonerna under mer än 100 år. Från Mauritz Stillers Vingarne 1916 via Bergman och Zetterling till våra dagar får HBTQI-personerna. En film av Eva Beling.
Gösta Petter-land
En animerad dokumentär om fem barn i förstaklass som grundar ett låtsasland. I en drömsk och fri skogsvärld fyllt med kycklingar, långt bort från vuxenvärlden, tar låtsaslandets regler över och förvandlar utopin till en mardröm. En film från 2023 av Christer Wahlberg och Sebastian Rudolph Jensen.
Hammarkullen
Välkommen till det nya Sverige! Ska Kristina lyckas förföra fastighetsskötaren? Kan arbetsförmedlaren övertala Mohammed att ta ett svartjobb? Går Ballongmannen på helium? Vem vinner musikkriget i trappuppgången? Är Josef homosexuell? Och är det sant att de ska flytta hela Hammarkullen till Kaliningrad? En serie av Peter Birro.
Hypermoon
En cancerdiagnos förändrar förutsättningarna för den sista delen av Mia Engbergs filmtrilogi. Det personliga och poetiska bildspråket möter en konkret och dramatisk verklighet. Kritikersuccén Hypermoon är en film som hyllar livets små och stora stunder och som ger tröst när livet känns svårhanterligt.
Hopptornet
Om modet att hoppa från ett 10-metershopptorn. Höjdskräck i kombination med rädsla att inte klara trycket inför betraktarens ögon. För några, en utmaning. För andra, ett livsavgörande ögonblick. En studie i det mänskliga psyket. Prisbelönt kortfilm från 2016 av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.
Hämnden
Ett Oscarvinnande drama om läkaren Anton som pendlar mellan ett flyktingläger i Sudan och sitt hem i Danmark, där han har två söner. Han har just separerat från sin fru Marianne och de överväger att ta ut skilsmässa. Samtidigt börjar deras tioårige son Elias umgås med en ny pojke i klassen. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroande allians som hotar att förstöra landsbygdsidyllen för alltid. Regi: Susanne Bier
Index
En familj är på flykt vid Medelhavet. Gummibåten som ska smuggla dem till Europa är redo för avfärd och stämningen är hätsk i lastbilen de kom med. När alla andra gått av vägrar yngsta sonen i familjen att lämna lastbilen och när pojkens pappa förstår vad som har hänt ställs han inför ett fruktansvärt val. En film från 2020 i regi av Nicolas Kolovos.
Jörgen Hyltes svåger
I en ny film av gänget bakom podden Stefan och Thomas följer vi Jens Bejemyr när han introduceras för sina nya kollegor på jobbet. Vi möts av en värld helt utan konflikt och en aldrig sinande dialog. Regi: Edvin Hallberg och Anton Hellström.
Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Ett kriminaldrama som utspelar sig en sommar i början av 1960-talet. Fjortonårige Erik tillbringar sommarlovet tillsammans med skolkamraten Edmund vid sommarstället Genesaret. Henry, Eriks bror, ska skriva en roman och ”se efter” pojkarna. Där finns också den vackra Kim Novak som egentligen heter Ewa och är lärare på pojkarnas skola. Medan sommaren fortskrider och verkar bli en höjdarsommar närmar sig ofrånkomligt Det Fruktansvärda. Regi: Martin Asphaug.
Madden
Höga klackskor i koskit och uppskrämda djurkroppar som dundrar fram över ett västgötskt landskap. Madden är 13 år och slits mellan plikten på gården och längtan till världen utanför. En film av Malin Ingrid Johansson från 2023.
Man med duvor
Varje kväll när solen går ner samlas tusentals duvor framför Centre Pompidou i Paris för att få mat och rent vatten. En man sammansmälter där med sin flock. Han vägrar att flytta på sig och skapar mycket kontrovers i sitt uppror att ta hand om några av stadens mest avskydda djur. En film av Lina Maria Mannheimer om ömhet, äckel och fanatisk hängivenhet.
Melancholia
Ett science fiction-drama om Justine och Michael som firar bröllopsfest hemma hos Justines syster Claire. Justine försöker glädjas men hennes djupa depression hindrar henne och festen slutar med att hennes nyblivne make lämnar festen ensam. En tid senare besöker Justine, fortfarande djupt deprimerad, sin systers familj. En mystisk planet närmar sig jorden och familjen befarar att de upplever sina sista dagar i livet. Regi: Lars von Trier
Nina Hedenius – ett ögonblick i sänder
Dokumentär om regissören och filmfotografen Nina Hedenius, som med fokus på livet på svenska landsbygden skapat klassiker som Gubben i stugan (1996). Hedenius var en av de första eleverna på Christer Strömholms fotoskola, men hoppar sedan av vilket blir starten på 60 år av trägen filmproduktion om liv i saktmod, vibrerande ögonblick och vardagens förtrollning. Senare kommer hon motvilligt även att släppa in filmaren och fotografen Fredrik Wenzel i sitt hem.
Ouaga Girls
I Burkina Fasos huvudstad Ouagadogou är det ont om jobb men gott om gamla risiga bilar. På bilmekanikerskolan möter vi en grupp unga kvinnor som är fast beslutna att dra nytta av det. Med mycket humor och stor närhet följer vi deras väg från upprop till examen i denna flerfaldigt prisbelönta film av Theresa Traore Dahlberg.
Painkiller
Dijana är en stolt balkanmamma och pensionerad städerska. Hennes dotter Andrea är officiellt en framgångsrik konstnär, men inofficiellt fortfarande inneboende hos morsan. När sjukvården misslyckas med att hjälpa Dijana med hennes kroniska värk beslutar sig Andrea för att behandla henne själv. På sitt eget originella och oväntade sätt. En serie av Gabriela Pichler och Johan Lundborg.
Powernapper’s Paradise
Kassörskan sover i kassan, revisorn har somnat över tangentbordet och vakten sover utanför banken med sitt gevär i knät. En dokumentärfilm som skildrar livet och människorna i en stad i Filippinerna där det är helt okej att sova på jobbet. En film från 2022 i regi av Samir Arabzadeh.
Ser du månen, Daniel
I maj 2013 reser den danske frilansfotografen Daniel Rye till Syrien för att dokumentera civilbefolkningens lidande under inbördeskriget. Inom kort blir han dock tillfångatagen av terrororganisationen IS och en lång mardröm tar sin början. Daniel tvingas utstå både svält och tortyr under sin fångenskap och först efter 398 dagar släpps han fri mot en lösensumma. Filmen skildrar verkliga händelser och bygger på en bok av Puk Damsgård. Regi: Niels Arden Oplev.
Spionen
När andra världskriget bryter ut lever den populära, norska skådespelaren Sonja Wigert som en stjärna i Stockholm. År 1942 blir Wigert värvad av Thorsten Akrell på den svenska underrättelsetjänsten och hon får bland annat i uppdrag att spionera på den nazityske officeren Josef Terboven, rikskommissarie i det ockuperade Norge. Wigert lyckas snart få kontakt med Terboven men hennes liv blir nu alltmer komplicerat och det är ett dubbelspel med mycket höga insatser som hon spelar. Filmen bygger på verkliga händelser. Regi: Jens Jonsson.
Tjena Tjavo
Tommys grill är en mötesplats för den romska gemenskapen. Här samlas en tajt, sammansvuren men brokig skara människor för att äta gott och snacka. När en ensam ung kille besöker restaurangen en kväll sätter ryktena igång och Tommy tvingas tillbaka till plågsamma minnen. En film från 2023 i regi av Alecio Araci.
The Man Who Sold His Skin
Sam Ali har flytt från kriget i Syrien till Libanon men han ser ingen framtid där. Sam Ali drömmer i stället om ett liv i Europa tillsammans med sitt livs stora kärlek Abeer. Plötsligt får han ett oväntat erbjudande; en av världens största samtida konstnärer vill ställa ut honom som ett levande konstverk, med ett Schengenvisum intatuerat på ryggen. Är erbjudandet en biljett till frihet för Sam Ali? Eller är det precis tvärtom? Regi: Kaouther Ben Hania
The Wife
När kulturmannen och författaren Joe Castleman väcks av ett telefonsamtal om att han vunnit Nobelpriset i litteratur så blir både han och hustrun Joan överlyckliga. Till vardags är Joe både tafatt och krävande och Joan har alltid funnits där för att serva honom med allt han behöver, inte minst inför resan till nobelfestligheterna i Sverige. Men väl på plats i Stockholm börjar Joan alltmer ifrågasätta sina livsval och priset hon betalat för att en gång i tiden ha övergett sin egen författarkarriär. Regi: Björn L Runge.
Vi är barn av vår tid – en film om Nationalteatern
Många älskar och har vuxit upp med Nationalteaterns musik – musik som följt med och påverkat människor, och skapat bilder och historier som lever ett eget liv. ”Vi är barn av vår tid” utforskar var låtarna och berättelserna egentligen kommer ifrån, vilka de handlar om, och vad det är som gör att de likt verkliga klassiker vandrar från generation till generation. Två delar av Carl Pontus Hjorthén.