Regissören och manusförfattaren Milad Alamis Göteborgsinspelade drama Motståndaren blir Sveriges Oscarbidrag 2024 i sektionen  Best International Feature Film Award. Filmen hade sin premiär vid filmfestivalen i Berlin och är nominerad till Nordiska rådets filmpris. Filmen är producerad av Annika Rogell, Tangy, i samproduktion med Film i Väst. Svensk distributör Triart.se.

 

 

– Film i Väst gratulerar Milad Alami och Annika Rogell. Motståndaren är en gripande film om ett levnadsöde som är synnerligen aktuellt – en familj på flykt, en man som söker sin identitet. Vi önskar Motståndaren lycka till i det fortsatta Oscarracet, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Initialt var tre filmer förhandsnominerade, alla tre var Film i Västs samproduktioner: Milad Alamis Motståndaren, Mika Gustafsons Paradiset brinner och Lukas Moodyssons Tillsammans 99.

Det är den sjätte nationella Oscarnomineringen för Film i Västs samproduktioner. Hittills har Turkiet, Nederländerna, Chile, Island och Nordmakedonien nominerat filmer samproducerade med Film i Väst.

Motståndaren
Motståndaren möter vi brottaren Iman, som tvingas lämna Iran med sin familj när ett förkrossande rykte sprids om honom. Han tvingas att lämna allt bakom sig och börja om i Sverige, tillsammans med sin familj. Men hans förflutna vägrar släppa taget om honom.

Filmen är regisserad av Milad Alami, som också krivit manusoch i huvudrollen ser vi Payman Maadi, känd från bland annat Asghar Farhadis filmer. I övriga roller: Marell NasiriBjörn ElgerdArdalan Esmaili och Arvin Kananian.

Filmen hade sin världspremiär på Berlins filmfestival tidigare i år. På Seattles filmfestival vann den Special Jury Award och är även nominerad till Nordiska rådets filmpris. Filmen är delvis inspelad i Göteborg.

Filmen är producerad av Annika Rogell, Tangy med stöd av Svenska Filminstitutet. Svensk distributör: TriArt Film. Biopremiär: 18 mars tidigare i år.

Film i Västs samproduktioner och Oscar 2024
Turkiet, Nederländerna, Chile, Island och Nordmakedonien har nominerat fem av Film i Västs samproduktioner till en Oscar 2024: Nuri Bilge Ceylans About Dry Grasses,Ena Sendijarevićs Sweet Dreams, Felipe Gálvez Haberles The SettlersHlynur Pálmasons Godland och Goran Stolevskis Housekeeping for Beginners.

Den 18 december står det klart om Motståndaren går vidare. Då presenteras en första nominering, när 15 filmer väljs ut att gå vidare. Den 23 januari nästa år bantas den listan till fem filmer som slutgiltigt blir nominerade till Oscarsgalan i Hollywood den 10 mars.