I Berlin belönades Sanna Lenkens långfilmsdebut MIN LILLA SYSTER med en Kristallbjörn i ungdomssektionen Kplus. Nu har hon också utsetts till årets Bo Widerberg-stipendiat på Lilla Filmfestivalen i Båstad.

Juryn motiverar sitt val så här: ”Med sin unika känsla för filmens möjligheter att finna nya vägar in i problematiska ämnen är Sanna Lenken på väg att bli en av Sveriges mest intressanta filmare. I sina filmer – senast i Min lilla syster – har hon dessutom visat hur en lyhörd regissör kan få unga skådespelare att växa i svåra roller.”

Sanna Lenken är född i Göteborg 1978. Hon är utbildad på Dramatiska institutet och på European Film College i danska Ebeltoft. Hon uppmärksammades med novellfilmen Yoghurt på Göteborgs filmfestival och guldbaggenominerades för kortfilmen Äta Lunch 2013 som utspelar sig på en ätstörningsklinik. Samtliga filmer har skett i samproduktion med Film Väst.

Hon är nu aktuell med långfilmsdebuten, ”Min lilla syster”, som vann publikens pris på Göteborgs filmfestival och en kristallbjörn i Berlin i ungdomssektionen Kplus. Filmen går upp på biograferna den 18 september.

Bo Widerberg-stipendiet bekostas av Svenska Filminstitutet, Film i Skåne, ABF, AB Svensk Filmindustri, Båstad kommun och Film i Båstad, utdelas under Lilla Filmfestivalen i Båstad.