Tre av Film Västs svenska samproduktioner samsas med en dansk, en finsk, en nederländsk och en brittisk när Nordamerikas största filmfestival, Torontos, nu har presenterat sitt digra filmprogram.

–  Sju samproduktioner i Toronto är ett fantastiskt gott betyg för vår filmregion och är en bra fortsättning på ett mycket starkt filmår. Det visar att vi kan erbjuda Europas bästa förutsättningar för produktion av svensk och internationell film av absolut högsta klass, säger Tomas Eskilsson, VD Film Väst.

De sju samproduktionerna är:

Jätten av Johannes Nyholm. Inspelad i Göteborg med urpremiär vid filmfestivalen i San Sebastian. Svensk biopremiär 14 oktober.

I Called Him Morgan, en dokumentär av Kasper Collin om mordet på den amerikanske jazzmusikern Lee Morgan. Filmen hade sin urpremiär i Venedig och sätts upp på svensk bio

Because the World Never Stops/Studio 5, en kortfilm av göteborgarna Axel Danielsson och Maximilien Van Aertyck. 

Kollektivet av Thomas Vinterberg belönades med en Silverbjörn i Berlin och lockade 300 000 danskar till bio. Inspelad i Studio Fares i Trollhättan.

Brimstone, av den nederländske regissören Martin Koolhoven var uttagen i huvudtävlan vid Venedigs Internationella Filmfestival där den slogs om det prestigefyllda Guldlejonet.

Their Finest av danska regissören Lone Scherfig, en dramakomedi om en grupp filmare som kämpar för att göra en upplyftande film för att höja moralen under Blitzen i London under andra världskriget.

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, av finländaren Juho Kuosmanen vann Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes.

Här kan du läsa mer om filmfestivalen i Toronto.