Mikael Marcimains filmatisering av Klas Östergrens roman GENTLEMEN har nominerats till Nordiska rådets filmpris 2015. Filmen är producerad av B-reel i samproduktion med bland andra Film Väst. Mot sig har den fyra andra nordiska filmer. Vinnaren presenteras 27 oktober i Reykjavik.

– Vi är väldigt upprymda och stolta över att Gentlemen blivit nominerad till Nordiska rådets filmpris. Det känns hedrande för filmen och för det högpresterande och engagerade filmteam som fått upp Klas Östergrens originella skröna på vita duken, säger Mikael Marcimain.

Juryns motivering: ”Gentlemen tar oss med på en vindlande berättelse där tidsperspektiv och identiteter är lika flytande som gränsen mellan dröm och fantasi. Omsorgen om filmens olika uttrycksmedel samverkar till ett enastående personligt, lekfullt och självreflekterande verk.”

De fem filmerna och deras regissörer, manusförfattare och producenter som är nominerade för Nordiska rådets filmpris 2015 är:

FÚSI (Island): Dagur Kári (manus och regi), Baltasar Kormákur och Agnes Johansen (producenter)

GENTLEMEN (Sverige): Mikael Marcimain (regi), Klas Östergren (manus och förlaga), Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg och Johannes Åhlund (producenter)

MOT NATUREN (Norge): Ole Giæver (manus och regi), Maria Ekerhovd (producent)

STILLA HJÄRTA (Danmark): Bille August (regi), Christian Torpe (manus), Jesper Morthorst (producent)

THEY HAVE ESCAPED (Finland): J-P Valkeapää (manus och regi), Pilvi Peltola (manus), Aleksi Bardy (producent)

I år är det tolfte gången som Nordiska rådets filmpris delas. Tidigare har följande av Film Västs samproduktioner vunnit: Jakten (2013), Play (2012), Antichrist (2009), Zozo (2006).