Projektbeskrivning

2014 lämnade Patricio Galvezs dotter Amanda Gonzales och hennes man Michael Skråmo Sverige för att ansluta sig till IS i Syrien. Michael blev snabbt en högprofilerad anhängare som rekryterade medlemmar via sociala medier. I början av 2019 dödades både Amanda och Michael. De lämnade efter sig sju små barn i åldrarna 1-8 år. Uppfylld av sorg över sin dotters död lovar Patricio sig själv att rädda sina barnbarn, även om det kan kosta honom livet.H an får veta att de har placerats i flyktinglägret al-Hol i Syrien, där förhållandena kan innebära fara för livet. Fyra till fem barn dör varje dag. Den svenska regeringen vägrar att ta ställning eller fatta några beslut om barnen, och klockan tickar. Patricio åker till Irak för att föra sin kamp därifrån, och media från hela världen följer honom snart.

Det här är historien om Patricios desperata kamp för att få ut sina barnbarn. Med på resan till Irak följer dokumentärfilmaren Gorki Glaser-Müller. Han har tillgång till Patricio dygnet runt, de bor på samma hotellrum och Gorki följer all ovisshet, allt pressuppbåd, byråkratin, storpolitiken, all frustration, skuld och panik Patricio upplever i kampen för sina barnbarn.

Regi: Gorki Glaser-Müller
Producenter: Kristofer Henell och Erica Malmgren på Cinenic Film
Film i Väst, Svenska Filminstitutet, SVT och TriArt är svenska samarbetspartners på Children of the Enemy. Toolbox Film är samproducent och diskussioner förs även med andra internationella finansiärer och aktörer. Premiär 2020.