Projektbeskrivning

Inspelningen av Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop pågår just nu i Göteborg. Filmen handlar om den första kärleken, om att man tvingas ljuga, och om hur svårt det blir när man inte kan sluta med det. Det handlar om unga idag. I en vanlig familj, i en vanlig skola, där det händer vanliga saker – men som är fullkomligt livsavgörande, megastora och himlastormande för de som är där, barn av alla tänkbara ursprung och från landets alla hörn. Filmen produceras av Filmlance International i samproduktion med bland andra Film i Väst.

I huvudrollerna som Eva och Adam återfinns Sonja Holm och Olle Cardell. Adams bästa kompis Alexander gestaltas av Lukas Wetterberg och Evas bästa kompis Annika av Stella Klintberg Marcimain. Evas bror Tobbe spelas av Emil Algpeus och Evas lillebror Max spelas av Olle EinarssonMelina Lindskog Pascalidou spelar Adams kompis Molly.

Bland övriga skådespelare finns bland annat Liv Mjönes (Evas mamma), Jonatan Rodriguez (Adams pappa), Björn Bengtsson (Evas pappa), Rakel Wärmländer (Evas mamma) och Ulla Skoog (Äldre dam). Caroline Cowan (Fritt fall, Joy, Arne Dahl) regisserar filmen och producent är Francy Suntinger (Mig äger ingen, Springfloden). För manus står Måns Gahrton & Johan Unenge, som även skrivit böckerna med karaktärerna som filmen bygger på.

– Vi vill göra 2000-talets hittills mest hjärtknipande och träffsäkra romantiska komedi för unga, på tröskeln till puberteten. Vi vill göra det med ett tilltal som skapar igenkänning långt utöver målgruppen så det blir en riktigt bred familjefilm där det finns något för alla att älska, säger Måns Gahrton. Ambitionen är att få publiken att le generat, skratta, gråta och känna igen sig i de stora frågorna om kärlek och vänskap. Det är humor, hjärta och smärta, säger Johan Unenge.

Inspelningen av Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop äger just nu rum i Göteborg och pågår till början av september. Filmen har biopremiär våren 2021 och distribueras av SF Studios.

– Vår ambition är att lyfta in tittaren i barns verklighet som den ser ut på 2020-talet. Språket, relationerna och miljöerna. Det ska kännas äkta och vara på riktigt, samtidigt som det ska vara underhållande. Vi har lagt stor energi på det och gjort mycket research, besökt skolor och pratat med många barn. Det känns superkul att vara igång och filma, säger filmens producent Francy Suntinger.

Filmen är producerad av Filmlance i samproduktion med SF Studios, SVT, Film i Väst och med förhandsstöd från Svenska Filminstitutet.

Synopsis
Att bli kär för första gången. Hur vet man? Hur gör man? När Adam kommer ny till klassen träffar han Eva. Plötsligt blir allt annorlunda. Och Eva som just slutit en anti-killpakt med sin bästis Annika för att alla killar i världen är så barnsliga!  Men inget är så härligt som den första kärleken. Och inget är så svårt. När Eva och Adam möts i Ryska Posten är det svårt att stoppa känslorna.  Kanske omöjligt. Till slut vågar dom välja det de helst vill ha. Kärleken och varandra.