FV_Logotyp_2radig_Positiv_opacitet_srgb

Inte mindre än nio av Film Västs samproduktioner är representerade vid årets upplaga av filmfestivalen i Toronto, vilket är nytt rekord för Sveriges främsta filmregion.

I dag tillkännagav Toronto International Film Festival att Magnus von Horns Efterskalv som även visades i Quinzaine des Réalisateurs i Cannes, Sanna Lenkens Min lilla syster som vann Kristallbjörnen i Berlin tidigare i år och deltog i Ecrans Juniors i Cannes, The Paradise Suite i regi av Joost van Ginkel och My Name Is Emily, regisserad av Simon Fitzmaurice deltar i årets upplaga av filmfestivalen.

Efterskalv, The Paradise Suite och My Name Is Emily visas i Discovery sektionen och Min lilla syster deltar i festivalens Kids Programme.

Därutöver får flera av Film Västs produktioner nordamerikansk premiär i Toronto. Bland dessa märks Every Thing Will Be Fine av Wim Wenders som visas i sektionen Masters, Anders Thomas Jensens publiksuccé Men & Chicken, i Vanguard sektionen, som hade premiär i Danmark tidigare i år där den hittills setts av 357 000 danska biobesökare och One floor below av rumänske Radu Muntean som visas i sektionen Contemporary World Cinema och som även tävlade i Un Certain Regard i Cannes i våras.

Film Västs stora norska samproduktion The Wave (Bølgen) av Roar Uthaug visas i prestigefulla Special Presentations. Filmen är baserad på tsunami-katastrofen som drabbade Tafjorden 1934, orsakad av ett omfattande jordskred.

Som tidigare meddelats får Alexandra-Therese Keinings Pojkarna (Girls Lost) världspremiär i sektionen Contemporary World Cinema. Filmen ingår också i huvudtävlingen för priset Grolsch People Choice Award som delas ut under festivalen.

”Nio filmer i Toronto är nytt rekord och ett fantastiskt gott betyg för vår filmregion. Det visar att vi kan erbjuda Europas bästa förutsättningar för produktion av svensk och internationell film av absolut högsta klass”, säger Tomas Eskilsson, VD Film Väst.

Filmfestivalen i Toronto pågår under perioden 10-20 september.

För ytterligare information, kontakta Stellan Forsberg, 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se eller Camilla Nasiell, 070 720 65 63, camilla.nasiell@mondayrelations.se.

www.filmvast.se

Film Väst är en av Europas mest framgångsrika samproducenter, verksam i Skandinaviens ledande filmregion. Under 2014 såg mer än 12 miljoner biobesökare runt om i världen en film samproducerad av Film Väst. I Norden var motsvarande siffra 5 miljoner varav 3 miljoner i Sverige och en halv miljon i Västra Götaland. Även konstnärligt har Film Väst en framskjuten position med 11 Guldbaggar och lika många Roberts under förra året plus flera nomineringar och priser vid Golden Globe, European Film Awards och The Oscars för sina samproduktioner genom åren. Även på världens främsta filmfestivaler som i Berlin och Cannes märks Film Västs samproduktioner med åtskilliga nomineringar och priser som resultat.