I år har fjorton danska filmer haft biopremiär i Danmark och de har setts av 1 435 000 biobesökare. Fem av filmerna är Film Västs samproduktioner – tillsammans står de för 89 procent av alla sålda biljetter eller totalt 1 273 000! Främst bland producenterna är Zentropa med stora succéer som Flaskepost fra P, Kollektivet och Der kommer en dag.

Hans Petter Molands Flaskepost fra P (701 000 på bio) är tredje delen om Avdelning Q baserad på Jussi Adler Olsens deckarserie med Nikolaj Lie Kaas och Fares Fares i huvudrollerna. De två tidigare filmerna, Fasandraeberne från 2014 och Kvinden i buret från 2013, blev lika stora framgångar med 764 000 respektive 724 000 sålda biljetter. Noterbart är att ingen av filmerna fått svensk biodistribution.

Thomas Vinterberg har återigen firat stora framgångar, nu med filmen Kollektivet, som får svensk biopremiär den 15 juli. Trine Dyrholm vann en Silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin för sin rollinsats och filmen har setts av 302 000 danskar på bio.

Den tredje danska storfilmen är Jesper W Nielsens Der kommer en dag, ett gripande drama om två bröder som hamnar på ett barnhem med en tyrannisk föreståndare och deras kamp för att komma därifrån. Filmen har sedan premiären 21 april setts av 227 000 biobesökare.

Alla ovan nämnnda är producerade av Zentropa i samproduktion med Zentropa Sweden och Film Väst. Det är också Matts Mathiesens The Model, som bland annat visats på Göteborgs filmfestival (6 776 danska biobesökare).

Film Västs femte danska samproduktion är Lisa Ohlins De standhaftige, som setts av 35 000 danskar. En kärlekshistoria med Silverbjörnsvinnande Mikkel Boe Følsgaard och Cecilie Lasen i huvurollerna. Filmen är producerad av Asta Film i samproduktion med bland andra Illusion Film, Chimney, SVT och Film Väst. 

Källa: Danska Filminstitutet publicerar löpande enbart biostatistik för danska filmer. Statistiken uppdateras varje måndag och torsdag, till skillnad från svensk biostatistik som hittills i år bara redovisat siffror fram till mars månad. Dansk film har de senaste åren ungefär 30 procents marknadsandel.