PRESSMEDDELANDE

Trollhättan den 12 januari 2016

Thomas Vinterbergs nya film tävlar i Berlin

Thomas Vinterbergs nya film KOLLEKTIVET med Fares Fares i en av nyckelrollerna är uttagen i huvudtävlan vid årets upplaga av Berlins filmfestival. Filmen får också sin världspremiär vid festivalen och konkurrerar därmed bland 15 filmer om de åtråvärda Guld- och Silverbjörnarna. Därmed har Film Väst två samproduktioner i tävlan med UNITED STATES OF LOVE av Tomasz Wasilevski inräknad.

Nu är det klart att Thomas Vinterbergs film KOLLEKTIVET tävlar om Guld- och Silverbjörnarna vid Berlins filmfestival som inleds 11 februari. Filmen som även får sin världspremiär i Berlin är till stora delar inspelad i Film Västs studio i Trollhättan.

Thomas Vinterberg slog igenom för den breda internationella publiken med Festen 1998 och blev Oscar-nominerad med storsuccén Jakten 2012.

I nyckelrollerna ser vi stjärnor som Ulrich Thomsen (En chans till 2014, Hämden 2010, Världen räcker inte till 1999, Festen 1998), Trine Dyrholm (Bröllop i Italien 2012, A Royal Affair 2012, Hämden 2010, Festen 1998), Fares Fares (Kvinnan i rummet 2013, Safe House 2012, Snabba Cash 2010, Kopps 2003) och Helene Reingaard Neumann (Borgen 2010, Submarino 2010).

Om filmen
KOLLEKTIVET är baserad på Thomas Vinterbergs egen uppväxt i ett kollektiv i norra Köpenhamn där drömmen om gemenskap och fri kärlek når sin absoluta höjdpunkt i mitten av sjuttiotalet.

För filmens huvudpersoner, akademikerparet Erik och Anna börjar också kollektivboendet som en dröm. Tillsammans med sin dotter Freja smälter den lilla familjen in i vänskapen och den allomslutande gemenskapen mellan kollektivmedlemmarna boende under ett och samma tak. Men när Eriks unga älskarinna tillåts flytta in i kollektivet rubbas balansen. En epok går mot sitt slut och verkligheten tränger sig på med hot om konflikt och splittring.

”Vi gratulerar både Tomasz Wasilewski och Thomas Vinterberg till denna internationella festivalframgång. Kollektivet är till stora delar inspelad i Film Västs studio i Trollhättan, vilket visar på den kompetens som finns i Västra Götalandsregionen. För Film Västs egen del är det också en stor framgång. Vi har som uttalat mål att ha samproduktioner med i huvudtävlan i Berlin och senare i vår i Cannes. Nu har vi nått första steget i år”, säger Tomas Eskilsson, VD för Film Väst.

Idén till KOLLEKTIVET fick Thomas Vinterberg redan för flera år sedan då han först skrev berättelsen för teaterscenen tillsammans med Mogens Rukov (Dråpet 2005, Arvet 2003, Festen 1998) i en uppsättning på prestigefulla BurgTheater i Wien med österrikiska skådespelare i rollerna. Pjäsens mottagande blev översvallande vilket bidrog till hans beslut att filmatisera KOLLEKTIVET.

Bakom kameran finner vi stora delar av teamet bakom Jakten, som Tobias Lindholm (Jakten 2012, A Hijacking 2012, Submarino 2010) som skrivit filmmanuset tillsammans med Thomas Vinterberg, fotografen Jesper Tøffner (Dirch 2011, Applåd 2009, Jakten 2012) och klipparna Anne Østerud (Män som hatar kvinnor 2009, Jakten 2012) och Janus Billeskov Jansen (Jakten 2012, Les Misérables 1998, Andarnas hus 1993). Även producenterna bakom Jakten, Morten Kaufmann och Sisse Graum Jørgensen producerar också KOLLEKTIVET för Zentropa Entertainments i samarbete med Toolbox Film.

Till filmens samproducenter hör Film Väst, Zentropa International Sweden, Topkapi Films och Zentropa International Netherlands med stöd från Det Danske Filminstitut, DR, Eurimages, Nordisk Film & TV Fond, The Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet och MEDIA programme of the European Union.

KOLLEKTIVET distribueras i Sverige av Nordisk Film Distribution och har även sålts till ett 20-tal länder inklusive Frankrike, Storbritannien, Spanien, Italien, Benelux, Brasilien och med flera nya territorier under förhandling.

Även den polsk-svenska filmen UNITED STATES OF LOVE (Zjednoczone Stany Miłosci) med regi och manus av Tomasz Wasilevski tävlar i festivalen. Filmen skildrar fyra generationer kvinnors liv, kärlek och vedermödor i Polen under 1990-talet. Ett drama som sanningsenligt skildrar livet och villkoren i denna särskilda tid i Polens historia och de tragiska följderna av obesvarad eller förbjuden kärlek.

Tomasz Sasilevskis andra film Floating Skyscrapers utsågs till ”Bästa film” av de amerikanska kritikerna vid filmfestivalen i Tribeca 2013 och prisbelönades i Karlovy Vary samma år.

UNITED STATES OF LOVE är producerad av Piotr Kobus och Agnieszka Drewno i samproduktion med Göteborgsbolaget Common Ground, Jonas Kellagher och Film Väst.

Filmfestivalen i Berlin pågår under perioden 11-21 februari 2016.