Wim Wenders EVERY THING WILL BE FINE är uttagen till Official Selection vid Berlins filmfestival. Därmed har Film Väst tre filmer med i festivalen som drar igång den 5 februari.

Film Västs samproduktion av 3D-dramat EVERY THING WILL BE FINE i regi av Wim Wenders är uttagen i Official Selection vid Berlins filmfestival. I rollerna spelar bland andra James Franco,Rachel McAdams och Charlotte Gainsbourg. Därmed är det sjunde året i rad som Film Väst har en film i Official Selection vid festivalen.

Filmens manus är skrivet av norske Bjørn Olaf Johannessen och kretsar kring författaren Tomas Eldan (James Franco) som kör ihjäl ett barn. Under de följande tolv åren bearbetar han traumat efter olyckan och möter en dag Kate (Rachel McAdams).

Wim Wenders hörde till den nya tyska filmvågens regissörer på 70-talet. Han slog igenom hos den internationella publiken med Den amerikanske vännen (1977), för vilken han blev nominerad till Guldpalmen i Cannes samma år. Hans genombrott i den amerikanska filmen kom några år senare med Paris, Texas (1982), med vilken han vann tre priser i Cannes, inklusive en Guldpalm och en Bafta för ”Bästa regi”. Wim Wenders stora publika genombrott kom med Himmel över Berlin (1987) som även gav honom priset för ”Bästa regi” i Cannes. Sedan dess har han regisserat prisbelönta filmer som Fjärran, så nära (1993) och de uppmärksammade dokumentärerna Buena Vista Social Club (1999) och Pina 2011 för att nämna några.

Med EVERY THING WILL BE FINE räknar Film Väst inte mindre än tre uttagna filmer till Berlins filmfestival som pågår under perioden 2-15 februari.  I sektionen Generation Kplus som riktar sig till åldersgruppen 11-14 år tävlar Sanna Lenkens Min lilla syster om 12-åriga Stella som ser upp till sin några år äldre syster, konståkningsprinsessan Katja som bär på en hemlighet, med bland andra Amy Deasismont i rollerna. I avdelningen för åldersgruppen 14-18 år, Generation 14plus tävlar Beata GårdelersFlocken, som handlar om hur det lilla samhället där 14-åriga Jennifer bor vänder sig bort från henne när hon anmäler en jämnårig pojke i skolan för våldtäkt.

– Det är väldigt tillfredsställande att för sjunde året i rad ha en internationell samproduktion i Official Selection vid Berlins filmfestival. Det visar för hela världen att Västra Götaland står starkare än någonsin som filmregion, säger Tomas Eskilsson, VD på Film Väst.

Bland Film i Västs övriga internationella framgångar under det senaste året märks inte mindre än sju nomineringar vid European Film Awards i december förra året och en Golden Globenominering till Turist som även var Sveriges Oscarbidrag i år.