Film i Väst har som mål att samproducera film och tv-drama med hög konstnärlig kvalitet och publik potential som utmärker nationellt och internationellt och som får en betydande global spridning. Därigenom får Västra Götaland internationell lyskraft. Det stärker också Film i Västs nationella och internationella position som en ledande aktör, finansiär och samproducent.

Här kan du ladda ner Västsvensk film & tv-drama 2019

2019 var ett starkt år för Film i Väst och de samproduktioner vi investerat i. Det har lett till publika och konstnärliga framgångar, samarbeten med Nordens mest utmanande och kreativa regissörer och producenter och vi har byggt ett internationellt välkänt och mycket starkt varumärke.

Film i Väst är inte bara finansiär. Vi vill bidra bredare: med finansiering, kreativa val eller innehåll och som väsentlig samproducent, inte en passiv partner.

Vi verkar i en värld där maktstrukturer, förutsättningar och roller ändras snabbt. Som den näst största svenska investeraren i film och tv-drama vill vi vara en garant för att hålla kursen eller finna nya vägar. Det gör vi i nära samarbete med producenter, kreatörer, distributörer, biografer, tv-kanaler eller strömningstjänster.

Om jag kort ska summera det gångna året så vill jag särskilt nämna:

  • 18 långfilmer och tv-draman spelades i Västra Götaland. Tangerat rekord. Samtidigt postproducerades cirka 40 projekt här.
  • Film i Väst investerade 96 miljoner kronor på film och tv-drama. Produktionsbolagens omsättning i inköp av varor och tjänster uppgick till 186,4 miljoner (178 miljoner 2018), alltså dubbelt så mycket som investeringen.
  • Film i Västs samproduktioner The Kindness of Strangers av Lone Scherfig och The Dead Don’t Die av Jim Jarmusch invigde filmfestivalerna i Cannes och Berlin. Det har aldrig hänt tidigare.
  • Glenn Close var Oscarsnominerad och vann en Golden Globe för sin roll i Göteborgsregissören Björn Runges film The Wife.
  • Film i Västs samproduktioner nominerades till 42 Guldbaggar och vann elva på själva galan. Även i Norge och Danmark dominerade Film i Västs samproduktioner.
  • 2019 var det premiär för regionala produktionsrabatter i Västra Götaland. Samtidigt har Film i Väst varit drivande i att det också blir nationella produktionsrabatter för at stimulera film- och tv-dramaproduktion i Sverige.

Till sist vill jag rikta ett tack till alla som Film i Väst samarbetat eller samproducerat med under 2019. Utan er hade inte filmåret 2019 blivit så bra.

För Film i Väst

Mikael Fellenius, vd