Nordic Film Lab är Göteborg Film Festivals talangprogram för några av Nordens mest spännande kreatörer som är på väg att etablera sig i filmbranschen. Nu presenteras årets 17 deltagare från Sverige, Norge, Danmark och Finland som under festivalen kommer få vara en del av ett exklusivt forum, där de får utveckla sina projekt, yrkesroller och nätverk.

– Detta är ett av de mest spännande sammanhang du som regissör, manusförfattare eller producent i Norden kan få hamna i. Nivån på både innehållet i programmet liksom deltagarna är hög, och flera av dessa kreatörer går sedan vidare och når framgångar med sina långfilmer och dramaserier inom de närmsta åren, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för talang på Film i Väst.

Film i Väst har varit en av finansiärerna av Nordic Film Lab under flera år, och är sedan 2019 huvudpartner för programmet som sträcker sig över ett helt år. Målet är att Nordic Film Lab ska vara en plats där deltagarna kan träffa framtida samarbetspartners, liksom vara ett forum för djupgående diskussioner om filmskapande och den egna kreativiteten.

En av årets deltagare är producenten Agnes Parkrud från Göteborg, som sedan 2016 varit verksam på produktionsbolaget Zentropa Sweden. Utöver att ha arbetat med produktioner som En runda till av Tomas Vinterberg och The House That Jack Built av Lars von Trier har hon producerat och utvecklat flertalet kortfilmer.

Just nu arbetar Agnes även med en ny kortfilm av regissören Jakob Márky, i samproduktion med Film i Väst, och hon är väldigt glad över att få delta i årets upplaga av Nordic Film Lab.

– Detta är ett forum där jag kommer få göra värdefulla utbyten, och det är en fantastisk möjlighet att knyta nya kontakter och få input på projekt. Sammanhang som Nordic Film Lab ger inspiration och energi, och jag ser mycket fram emot detta, säger Agnes Parkrud.

Nordic Film Lab drivs av Göteborg Film Festival med finansiering av Film i Väst samt Norska Filminstitutet, Danska Filminstitutet, Svenska Filminstitutet och Finlands Filmstiftelse. Mer information om programmet och årets deltagare finns på www.goteborgfilmfestival.se/en/nordic-film-lab.

Bild på Agnes Parkrud: Ola Kjelbye (beskuren)