I lördags delade Europeiska filmakademin ut sina priser vid en stor gala för European Film Awards i Sevilla, som jag och några kollegor från Film i Väst var närvarande på.

Det var en stor och festlig tillställning med bland andra Wim Wenders, ordförande för European Film Academy, Agnieszka Holland, ordförande för EFA Board, årets hederspristagare skådespelaren Ralph Fiennes, regissören Costa-Gavras och så förstås Pedro Almodóvars musa Carmen Maura.

Hur står sig då Film i Västs samproduktioner i den europeiska konkurrensen? I år förhandsnominerades 49 filmer för Bästa europeiska film. Sex av dem var Film i Västs samproduktioner, alla inspelade i eller postproducerade i Västra Götaland. Ali Abbasis Gräns gick vidare till final

Dessutom nominerades Ali Abbasi som Bästa regissör, Eva Melander (Gräns) för Bästa kvinnliga skådespelare, Sverrir Gudnason (Borg) för Bästa manliga skådespelare, Ali Abbasi, Isabella Eklöf och John Ajvide Lindqvist för Bästa manus. Borg av Janus Metz nominerades också för People’s Choice Award.

Hur gick det då? Ja, om Ruben Östlund sopade banan med sin The Square och sex priser var det i år den polske regissören Pawel Pawlikowskis tur med fem vinster, bland annat European Film. Trots de många nomineringarna ändade det i en vinst för Film i Västs samproduktioner: Peter Hjorth vann European Visual Effects Supervisor (specialeffekter) för Gräns. Dessutom vann svenska Jane Magnusson dokumentärpriset för Bergman – ett år, ett liv.

Vi gratulerar alla pristagare. Och ser fram emot nästa gala, som hålls i december om ett år, fast då i Berlin.

Mikael Fellenius, vd Film i Väst

Här kan du se en lista över alla vinster och nomineringar för Film i Västs samproduktioner tidigare år.

Bilder: Gus Kaage/Film i Väst. Fria för publicering mot angivande av källa.