Det självklara valet för filmproduktion – i världsklass. Med oförglömliga berättelser för publiken. En tydlig vision att uppfylla för Film i Väst. Har vi då lyckats 2023?

Film i Väst har fått tydliga uppdrag och mätbara mål av sin ägare, Västra Götalandsregionen. I verksamhetsberättelsen och andra handlingar kan du mer detaljerat läsa om hur det gick. En kort sammanfattning vill jag ändå gärna ge:

  • Stora internationella festivalframgångar med fem Oscarnomineringar, två till Golden Globe, filmer i huvudtävlan i Sundance, Cannes och Venedig samt nio Guldbaggar.
  • 54 premiärer för svenska och internationella filmer och dramaserier, ett kanske  oslagbart rekord.
  • Film i Västs samproduktioner dominerar listan över de svenska filmer som setts av flest på svensk bio. Detta gäller inte minst filmer för barn och unga.
  • Det var något färre inspelningar under året, men desto fler postproduktionsdagar. Och för varje krona som Film i Väst investerar i samproduktioner omsätts dubbelt så många. Pengar som skapar jobb, hotellnätter och skatteunderlag.
  • Arbetet med en social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet har intensifierats med miljökurser och satsning på Virtual Production.

Samtidigt är vår omvärld utsatt för stora förändringar. Pandemin styrde om tittandet från biografen till strömningstjänstens skärm. De enorma dollarinvesteringarna i seriedraman ledde till överproduktion och en skärpt kamp om tittarna.

Finansiärerna av svensk film och dramaserier har, med Viaplay som främsta exempel, fått minskade medel för nya satsningar. Beslutade projekt flyttas fram, vilket inte minst påverkar filmarbetarna.

Parallellt sker det nödvändiga omtag. Svensk film ska under det närmaste året nagelfaras för att åter vinna sin publik. Här finns Film i Väst med som sakkunniga och diskussionspartner.

Det är en roll som vi gärna axlar. Under tiden fortsätter vi samproducera film och dramaserier som kan locka de många tittarna och helst fira internationella festivalframgångar.

Mikael Fellenius, vd Film i Väst