– Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg och Zentropa till nattens Oscar för Bästa internationella film. En runda till är en gripande historia med fantastiska skådespelarprestationer. Vi är oerhört stolta och glada över att ha fått vara med som samproducenter. Särskilt roligt är det att filmen till stora delar har spelats in i Västra Götaland med ett stort västsvenskt filmteam. Det är första året med tre Oscarsnomineringar, varav två för Bästa internationella film. Detta är filmhistoria för oss, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

I år var Film i Västs samproduktioner trefaldigt nominerade till en Oscar. I kategorin Best Foreigh Language Film var Thomas Vinterbergs En runda till och tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias The Man Who Sold His Skin nominerade. Dessutom var Thomas Vinterberg nominerad till Best Director.

– Jag vill rikta ett stort tack till Thomas Vinterberg, skådespelarna, producenterna Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing samt Lizette Jonjic och så förstås hela filmteamet. Ni har gjort en strålande insats som nu alla filmälskare världen runt känner till, säger Kristina Börjeson (bilden).

Båda filmerna har samproducerats med Film i Väst och har starka kopplingar till Västra Götaland. En runda till är inspelad i Trollhättan och Vänersborg och The Man Who Sold His Skin har använt regional personal under inspelningen.

En runda till är den fjärde filmen av Thomas Vinterberg som Film i Väst samproducerar. Hela tiden med danska Zentropa som producent. Även Jakten nominerades till Best Foreign Language Film år 2013.

Sedan år 2000 har Film i Västs samproduktioner nominerats till 15 Oscar, men bara vunnit en: Susanne Bier som vann Best Foreign Language Film för sin film Hämnden år 2011. Nio nomineringar gäller Bästa internationella film, bland dem Ruben Östlunds The Square, Hannes Holms En man som heter Ove och Nikolaj Arcels A Royal Affair.