Sedan 2020 är Film i Väst huvudfinansiär av Nordic Film Lab, en exklusiv mötesplats för nyetablerade, professionella filmskapare i Norden. Utöver det är Film i Väst med och finansierar Discovery, där deltagarna från Nordic Film Lab kan pitcha sina långfilmsprojekt gentemot branschen i samband med Nordic Film Market.

– Nordic Film Lab är Nordens främsta talangprogram för nya, tongivande kreatörer inom film, och för Film i Väst är det självklart att vara en del av den satsningen, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för talang, korta format samt dokumentärfilm på Film i Väst.

Nu har årets 17 utvalda regissörer, producenter och manusförfattare från de nordiska länderna presenterats. Bland dem finns Tia Kouvo, regissör och manusförfattare baserad i Göteborg, vars kommande kortfilm Hollywood görs i samproduktion med Film i Väst. Det finns stora förhoppningar på deltagarna, då Nordic Film Lab historiskt har haft ett gott öga för talangfulla kreatörer. Bland tidigare deltagare hittar vi framgångsrika producenter och regissörer så som Eliza Jones, Ali Abbasi, Magnus von Horn och Sanna Lenken.

– Det är som vanligt en mycket intressant grupp som valts ut till årets upplaga. Norden har en rad nya talanger som låtit tala om sig på festivaler och biografer den senaste tiden, varav flera har deltagit i Nordic Film Lab, och vi vill genom vårt engagemang bidra till att vi fortsätter se framgångsrika kreatörer från vår del av världen, säger Jenny Luukkonen.

Nordic Film Lab är ett ettårigt program och fungerar som en plattform för djuplodande diskussioner om filmskapande och kreativitet. Första mötet under Göteborg Film Festival, som i år genomförs online, erbjuder deltagarna nätverksfrämjande aktiviteter, filmvisningar, workshops, slutna master classes, presentationer och samtal med internationellt tongivande filmskapare. Gruppen träffas också i Oslo och i Helsingfors senare under året.

Nordic Film Lab möjliggörs tack vare Göteborg Film Festival, Film i Väst, Norsk Filminstitutt, Det Danske Filminstitut, Finnish Film Foundation och Svenska Filminstitutet.

Här kan du läsa mer om de utvalda deltagarna. 

Här kan du läsa mer om Nordic Film Lab.