Tuva Novotny, Liv Mjönes, Erik Hemmendorff och på länk från Thailand även Ruben Östlund var några av gästerna när ett urval av vårens premiärer och inspelningar idag presenterades hos Film i Väst.

Bland vårens premiärer märks bland andra Tuva Novotnys svenska regidebut Britt-Marie var här som är filmatiseringen av Fredrik Backmans bästsäljare, den andra säsongen av krimkomedin Enkelstöten med Sissela Kyle och Lotta Tejle i huvudrollerna, en ny miniserie av Colin Nutley och Lars von Triers redan omtalade The House That Jack Built.

Under våren kommer Ruben Östlund att spela in sin nästa film efter succén med The Square, nya Sunefilmen och en ny LasseMaja-film märks bland familjefilmerna, en ny komedi med Peter Magnusson spelas in i regionen i vår och den rosade regissören Thomas Vinterberg kommer Västsverige för inspelning av sin nästa film. Det sker även ett flertal spännande samarbeten inom postproduktion i väst; Jim Jarmusch och Sally Potters nästa filmer till exempel. Det kokar av film i Västsverige!

”2018 var ett av de hetaste inspelningsåren vi har haft i Västsverige. Filmindustrin går för högtryck och 2019 ser ut att bli ett starkt år även det. Vi är stolta över att få hit både svenska och internationellt stora regissörer. Det betyder mycket för vår region, dels vad gäller näringsliv och arbetstillfällen och vi stärker också vår ställning som Nordens filmregion”, säger Film i Västs produktionschef Peter Possne.

Ett urval av vårens premiärer:

 • Britt-Marie var här, regi: Tuva Novotny, biopremiär 25 januari
 • Bröllop, begravning och dop, regi: Colin Nutley, premiär på C More den 6 februari och TV4 den 20 februari
 • Enkelstöten 2, regi Felix Herngren och Emma Bucht, premiär på TV4 och C More
 • The House That Jack Built, regi Lars von Trier
 • Alex 2, regi Alain Darborg, premiär på Viaplay i vår
 • Lucky One, regi Mia Engberg, biopremiär 15 mars

Ett urval av vårens inspelningar i Västra Götaland:

 • Triangle of Sadness, regi Ruben Östlund
 • Jessica, regi: Ninja Thyberg
 • Carl-Johan, Frank och jag, regi: Leif Lindblom
 • LasseMajas Detektivbyrå Tågrånarens hemlighet, regi: Moa Gammel
 • Sune, Untitled, regi: Jon Holmberg
 • Min pappa Marianne, regi: Mårten Klingberg
 • Breaking Surface, regi: Joachim Hedén
 • Druk, regi: Thomas Vinterberg
 • Håp, regi Maria Södahl
 • Den största förbrytelsen, regi: John Andreas Andersen

Några internationella postproduktioner i Västra Götaland:

 • The Dead Don’t Die, regi: Jim Jarmusch
 • Untitled, regi: Sally Potter

Mer information om vårens premiärer:

Britt-Marie var här – biopremiär 25 januari
Först ut bland vårens biopremiärer är efterlängtade filmatiseringen av Fredrik Backmans succéroman Britt-Marie var här. Ett härligt feelgood-drama regisserat av Tuva Novotny som gör sin första svenska långfilm.

När Britt-Marie lämnar sin man efter 40 års äktenskap och ett liv som hemmafru, tvingas hon göra upp med sig själv och möta omvärlden. Hon hamnar i Borg, en liten håla där allt är nedlagt förutom pizzerian och det lokala fotbollslaget. Britt-Marie tar över som tränare för byns ungdomslag, trots att hon avskyr fotboll. Men snart väcks hennes drömmar och med dem en undangömd framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva.

Regi: Tuva Novotny
Producent: Gustav Oldén
I rollerna: Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon, Vera Vitali, Olle Sarri, Mahmut Suvakci, Lance Ncube m.fl.
Britt-Marie var här produceras av SF Studios i samproduktion med Film i Väst, TV4, Nordsvensk Filmunderhållning och Filmkameratene AS, med stöd av Svenska Filminstitutet och Norska Filminstitutet. Filmen distribueras av SF Studios.

Bröllop, begravning och dop premiär på Cmore den 6 februari och TV4 den 20 februari
Helena Bergström fanns på plats för att presentera tv-dramat Bröllop, begravning och dop. Det är en serie i fyra delar regisserad av Colin Nutley som följer två familjer vars liv flätas samman av ett bröllop mellan deras respektive döttrar. Tio minuters ohämmad dårskap under bröllopet tar oss på en årslång resa som vänder upp och ner på allas liv. Serien är inspelad i Ulricehamn.

Regi och manus: Colin Nutley
I rollerna: Helena Bergström, Maria Lundqvist, Johan H:son Kjellgren, Philip Zandén, Molly Nutley, Angelika Prick, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Andreas T Olsson, Alexander Karim, Peter Harryson, Jonathan Fredriksson, Josette Bushell-Mingo
Produceras av Sweetwater Production i samproduktion med Film i Väst, TV4 och C More.

Enkelstöten 2 – premiär på TV4 och CMore i vår
Fortsättningen av krimkomedin Enkelstöten som är baserad på succéserien Dubbelstötarna från 1980 kommer på tv i vår. I huvudrollerna ser vi även säsong två Sissela Kyle och Lotta Tejle, och den här gången är det en konstkupp som är i fokus. Serien är till största delen inspelad i Göteborg med om