Tuva Novotny, Liv Mjönes, Erik Hemmendorff och på länk från Thailand även Ruben Östlund var några av gästerna när ett urval av vårens premiärer och inspelningar idag presenterades hos Film i Väst.

Bland vårens premiärer märks bland andra Tuva Novotnys svenska regidebut Britt-Marie var här som är filmatiseringen av Fredrik Backmans bästsäljare, den andra säsongen av krimkomedin Enkelstöten med Sissela Kyle och Lotta Tejle i huvudrollerna, en ny miniserie av Colin Nutley och Lars von Triers redan omtalade The House That Jack Built.

Under våren kommer Ruben Östlund att spela in sin nästa film efter succén med The Square, nya Sunefilmen och en ny LasseMaja-film märks bland familjefilmerna, en ny komedi med Peter Magnusson spelas in i regionen i vår och den rosade regissören Thomas Vinterberg kommer Västsverige för inspelning av sin nästa film. Det sker även ett flertal spännande samarbeten inom postproduktion i väst; Jim Jarmusch och Sally Potters nästa filmer till exempel. Det kokar av film i Västsverige!

”2018 var ett av de hetaste inspelningsåren vi har haft i Västsverige. Filmindustrin går för högtryck och 2019 ser ut att bli ett starkt år även det. Vi är stolta över att få hit både svenska och internationellt stora regissörer. Det betyder mycket för vår region, dels vad gäller näringsliv och arbetstillfällen och vi stärker också vår ställning som Nordens filmregion”, säger Film i Västs produktionschef Peter Possne.

Ett urval av vårens premiärer:

 • Britt-Marie var här, regi: Tuva Novotny, biopremiär 25 januari
 • Bröllop, begravning och dop, regi: Colin Nutley, premiär på C More den 6 februari och TV4 den 20 februari
 • Enkelstöten 2, regi Felix Herngren och Emma Bucht, premiär på TV4 och C More
 • The House That Jack Built, regi Lars von Trier
 • Alex 2, regi Alain Darborg, premiär på Viaplay i vår
 • Lucky One, regi Mia Engberg, biopremiär 15 mars

Ett urval av vårens inspelningar i Västra Götaland:

 • Triangle of Sadness, regi Ruben Östlund
 • Jessica, regi: Ninja Thyberg
 • Carl-Johan, Frank och jag, regi: Leif Lindblom
 • LasseMajas Detektivbyrå Tågrånarens hemlighet, regi: Moa Gammel
 • Sune, Untitled, regi: Jon Holmberg
 • Min pappa Marianne, regi: Mårten Klingberg
 • Breaking Surface, regi: Joachim Hedén
 • Druk, regi: Thomas Vinterberg
 • Håp, regi Maria Södahl
 • Den största förbrytelsen, regi: John Andreas Andersen

Några internationella postproduktioner i Västra Götaland:

 • The Dead Don’t Die, regi: Jim Jarmusch
 • Untitled, regi: Sally Potter

Mer information om vårens premiärer:

Britt-Marie var här – biopremiär 25 januari
Först ut bland vårens biopremiärer är efterlängtade filmatiseringen av Fredrik Backmans succéroman Britt-Marie var här. Ett härligt feelgood-drama regisserat av Tuva Novotny som gör sin första svenska långfilm.

När Britt-Marie lämnar sin man efter 40 års äktenskap och ett liv som hemmafru, tvingas hon göra upp med sig själv och möta omvärlden. Hon hamnar i Borg, en liten håla där allt är nedlagt förutom pizzerian och det lokala fotbollslaget. Britt-Marie tar över som tränare för byns ungdomslag, trots att hon avskyr fotboll. Men snart väcks hennes drömmar och med dem en undangömd framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva.

Regi: Tuva Novotny
Producent: Gustav Oldén
I rollerna: Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon, Vera Vitali, Olle Sarri, Mahmut Suvakci, Lance Ncube m.fl.
Britt-Marie var här produceras av SF Studios i samproduktion med Film i Väst, TV4, Nordsvensk Filmunderhållning och Filmkameratene AS, med stöd av Svenska Filminstitutet och Norska Filminstitutet. Filmen distribueras av SF Studios.

Bröllop, begravning och dop premiär på Cmore den 6 februari och TV4 den 20 februari
Helena Bergström fanns på plats för att presentera tv-dramat Bröllop, begravning och dop. Det är en serie i fyra delar regisserad av Colin Nutley som följer två familjer vars liv flätas samman av ett bröllop mellan deras respektive döttrar. Tio minuters ohämmad dårskap under bröllopet tar oss på en årslång resa som vänder upp och ner på allas liv. Serien är inspelad i Ulricehamn.

Regi och manus: Colin Nutley
I rollerna: Helena Bergström, Maria Lundqvist, Johan H:son Kjellgren, Philip Zandén, Molly Nutley, Angelika Prick, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Andreas T Olsson, Alexander Karim, Peter Harryson, Jonathan Fredriksson, Josette Bushell-Mingo
Produceras av Sweetwater Production i samproduktion med Film i Väst, TV4 och C More.

Enkelstöten 2 – premiär på TV4 och CMore i vår
Fortsättningen av krimkomedin Enkelstöten som är baserad på succéserien Dubbelstötarna från 1980 kommer på tv i vår. I huvudrollerna ser vi även säsong två Sissela Kyle och Lotta Tejle, och den här gången är det en konstkupp som är i fokus. Serien är till största delen inspelad i Göteborg med omnejd.

Regi: Felix Herngren och Emma Bucht.
Manus: Inger Scharis. Tapio Leopold, Erik Hultkvist
I rollerna: Sissela Kyle, Lotta Tejle, Tomas von Brömssen, Ralph Carlsson, Kristin Andersson, Shima Niavarani, David Wiberg, Björn Gustafsson, Jimmy Lindström, Rasmus Engelholm, Pontus Edgren
Produceras av FLX i samproduktion med Film i Väst och TV4.

The House That Jack Built – biopremiär våren 2019
Lars von Triers redan omtalade thriller om massmördaren Jack är den nionde filmen som Film i Väst samproducerar med Trier.

The House That Jack Built utspelar sig i USA på 1970-talet. Vi får följa den högintelligente Jack under fem incidenter och introduceras till de mord som definierar Jacks utveckling till seriemördare. Allt berättat ur Jacks perspektiv. Han ser varje mord som ett mästerverk i sig även om hans dysfunktionalitet skapar problem för honom i den verkliga världen. Trots det faktum att polisens slutliga och oundvikliga ingripande kommer närmare och närmare (vilket både provocerar och ökar trycket på Jack) utsätter han sig, på tvärs mot all logik, allt större risker. Vi får ta del av Jacks beskrivningar av hans personliga tillstånd, problem och tankar under ett återkommande samtal med den okände Verge – en grotesk samling av lögner parad med ett närmast barnlik självömkan och ingående förklaringar av de farliga och komplicerade handlingar som Jack gör.

Producerad av Zentropa, i samproduktion med bland andra Film i Väst.
Filmen är till stora delar inspelad i Dalsland samt i Film i Västs Studio Fares i Trollhättan.

Alex 2-
premiär på Viaplay i vår
Den andra säsongen av Viaplays publikfavorit Alex med Dragomir Mrsic i huvudrollen.

Alex är Viaplays mest sedda premiär hittills bland originalserier för Norden och nu kommer den andra säsongen av den nagelbitande spänningsserien med starka och komplexa karaktärer där gränserna för vad som är rätt och fel, oavsett om man är snut eller kriminell, sedan länge har suddats ut.

En polis värsta mardröm är att hamna i fängelse. Den mardrömmen är priset Alex Leko (Dragomir Mrsic) får betala efter händelserna i första säsongen av Alex, där den korrupta Göteborgspolisen gick långt utanför lagens gränser för att rädda sin son. Nu sitter han inlåst bland tungt kriminella som hatar poliser. Och hans familj har förlorat allt. Men Alex får en sista chans att rentvå sitt namn och påbörja ett nytt liv, ett erbjudande som kastar honom ut i ännu en desperat kamp för att skydda människorna som han älskar mest.
Regi: Alain Darborg
Huvudförfattare: Frans Wiklund
I rollerna: Dragomir Mrsic, Helena af Sandeberg, Rakel Wärmländer och Maximilian Mrsic.
Produceras av SF Studios i samproduktion med Film i Väst och Nevision

Lucky One – biopremiär 15 mars
Vincent arbetar långa nätter i Paris undre värld. Han har för länge sedan slutat drömma om
ett annat liv, men när han oväntat får ansvaret för sin tonårsdotter Adina får tillvaron ett
nytt ljus. Han har aldrig tagit hand om ett barn tidigare och han slits mellan de destruktiva
plikter han tvingas utföra på nätterna och viljan att vara en bra pappa. En dag händer
något som ställer allt på sin spets. Filmen är en poetisk betraktelse över hur kärleken och
våldet kan rymmas i samma människa. Det är en berättelse om Vincent, men också en
historia om oss alla i en tid då människans förmåga till förändring kan vara avgörande för
framtida generationer och för allt levande på den här planeten. Filmen är regisserad av Mia Engberg som Guldbaggebelönades för sin dokumentär Belleville Baby.
Filmen produceras av Story i samproduktion med Film i Väst. Biopremiär 15 mars.

Mer information om vårens inspelningar:

Triangle of sadness
Producent Erik Hemmendorff var på plats hos Film i Väst för att berätta hur arbetet med Ruben Östlunds sjätte film efter succén The Square fortgår. Film i Väst har varit samproducenter till fem av Östlunds filmer. Filmen kommer till delar att spelas in i Västra Götalandsregionen mot sommaren.
Regi: Ruben Östlund
Producent: Erik Hemmendorff, Plattform Produktion

Jessica
Ninja Thybergs långfilmsdebut utspelar sig i porrbranschen i Los Angeles och handlar om en svensk tjej som kommer till USA med målet att bli porrfilmsstjärna. Huvudrollen spelas av 20-åriga Sofia Kappel. Ninja Thybergs kortfilm Pleasure tävlade 2013 i Cannes, i sektionen Kritikerveckan och belönades med Canal+ Award. Med kortfilmen ”Hot chicks” vann hon Stockholm filmfestivals pris för bästa regi i sektionen 1 km film.
Regi Ninja Thyberg
Producent: Erik Hemmendorff, Plattform Produktion

Carl-Johan, Frank och jag – en komedi om ett frieri
I mars startar inspelningen av Carl-Johan, Frank och jag – en komedi om ett frieri och små vita lögner. I huvudrollerna ser vi Liv Mjönes, Peter Magnusson och Erik ”Jerka” Johansson.

Vera börjar närma sig sin 40-årsdag och har tröttnat på singellivet och längtar efter den stora kärleken. Hon är visserligen dödligt kär i sin charmige kollega Frank, men han har redan en tjej… Hennes livscoach börjar tröttna och tycker det är dags att Vera sänker sina krav, mållåser på en hyfsad kille och sätter fart på sitt liv. En komedi om beslutsångest, längtan efter att hitta den rätte och om hur små vita lögner leder till oväntade situationer utom all kontroll.

Manuset är skrivet av Peter Magnusson, som tidigare både skrivit och spelat huvudrollen i bland annat En gång i Phuket och Sommaren med Göran.

I huvudrollerna ser vi Liv Mjönes (All Inclusive), Peter Magnusson och Erik ”Jerka” Johansson (Bonusfamiljen). För regin svarar Leif Lindblom (Solstorm, Svensson, Svensson… i nöd och lust).

Filmen produceras av Lena Rehnberg/StellaNova Film, som stod bakom publiksuccéerna Ted – för kärlekens skull och Micke & Veronica samt flerfaldigt Guldbaggebelönade Monica Z, i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film och TV4, med stöd från Svenska Filminstitutet.
Inspelningen äger rum i Åre, Göteborg och Stockholm.
Carl-Johan, Frank och jag har premiär över hela landet vintern 2019. Distribution: Nordisk Film

Lasse Majas Detektivbyrå Tågrånarens hemlighet
Den sjunde LasseMaja-filmen är på gång! De omtyckta filmerna som bygger på Martin Widmarks populära böcker om deckarduon. Den här gången är det Moa Gammel som regisserar och det är hennes debut som regissör.

Sanningen är inte alltid vad den ser ut att vara. En mörk och regnig natt rymmer en flicka från ett barnhem. Flickan söker upp vår deckarduo Lasse och Maja och ber om deras hjälp. Hon heter Clara och är dotter till den livstidsdömde tågrånaren Ferdinand Fransson. Nu vill hon ha hjälp att bevisa att hennes pappa är oskyldig.

Lasse och Majas som precis fått sin detektivbyrå nedlagd av Kristinelunds fördomsfulle polischef ser sin chans. De ska bevisa att barn inte alls är lättlurade och korkade. Att barn visst kan lösa mysterier och brott. Att barn visst kan vara detektiver!

Men för att lyckas måste de avslöja personen bakom den mystiska täckmanteln Röda Rosen. Det är Röda Rosen som är den riktiga tågrånaren, som lurat allt och alla. Och som hotar att slå till igen!

”Jag är så glad över att få regidebutera med ”LasseMajas Detektivbyrå Tågrånarens hemlighet” eftersom att jag alltid älskat barnfilm och att få chansen att göra något som tar barnpubliken på allvar. Det är ett mysterium (som alltid i LasseMaja) som ska lösas men som också är kopplat till en emotionell resa som kretsar kring en pappa och hans dotter och som jag tror kommer bli fantastiskt rörande och engagerande.” säger Moa Gammel, regissör.

”Det känns fantastiskt roligt att få arbeta med begåvade Moa Gammel vid hennes regidebut och det är spännande att se Moas nyskapande regivision av författaren Martin Widmarks och illustratören Helena Willis LasseMaja-universum bli till en storslagen barnfilm”, säger Filippa Torstensson, producent

Fristående berättelse skriven av manusförfattarna Henrik Engström och Mattias Grosin (LasseMajas Detektivbyrå Det första mysteriet, Rebecka Martinsson)

Planerad inspelningsstart i maj/juni 2019 med premiär 2020.

Sune Untitled
Sune är kär och morfar också. Allt hade varit frid och fröjd om det inte vore för att morfars bröllop krockar med Sunes skolresa. Detta är upptakten för en hejdlöst rolig och fartfylld roadmovie i kärlekens tecken.

En ny Sune-film spelas in i regionen i vår och casten är densamma som i Sune vs Sune, dvs Fredrik Hallengren som pappan, Sissela Benn som mamman, Elis Gerdt spelar Sune och syskonen spelas av Tea Stjärne och Baxter Renman.

Filmen är skriven och regisserad av Jon Holmberg som även regisserade Sune vs Sune. Filmen produceras av Unlimited Stories, Malin Söderlund och Linus Stöhr Torell. Fotograf är Erik Persson, scenograf Ellen Oseng.

Min pappa Marianne
Min pappa Marianne regisseras av Mårten Klingberg och handlar om Hanna och hennes älskade pappa som berättar att han egentligen heter Marianne. Hannas värld går sönder och inga av hennes kurser i genusvetenskap eller normkreativitet har förberett henne på detta.

Regi: Mårten Klingberg
Producent: Charlotta Denward, Avanti Film
Inspelningsstart 1 april, inspelning framför allt i Alingsås

Breaking Surface

Nu har inspelningen av den nya svenska dykthrillern Breaking surface inletts. Filmen spelas in i en unik specialbyggd undervattenstank i Belgien samt i Lofoten i Norge och i Göteborg.

Breaking surface är ett klaustrofobiskt spänningsdrama som handlar om två systrar som råkar illa ut under ett vinterdyk. Systrarna Ida och Tuva spelas av Moa Gammel (Jordskott, Tommy, Puss) och Madeleine Martin (Måste gitt, Odödliga, Snabba Cash ll) och regissör är Joachim Hedén (10 000 timmar).

Halvsystrarna Tuva och Ida ger sig ut för att göra sitt traditionsenliga vinterdyk i Nordnorge, men då händer det som inte får hända. Ett stenras får Tuva att fastna 30 meter under vattenytan och begraver all deras utrustning. Allt är borta och systrarna är avskurna från omvärlden. I en kamp för att rädda sin syster pressas Ida till det yttersta och när allt tycks förlorat är det mer som står på spel än bara överlevnad.

Breaking surface produceras av Way Creative i samproduktion med bland andra Film i Väst och distribueras av Nordisk Film.

Internationella samproduktioner:

Druk
I Thomas Vinterbergs nästa film hävdar en norsk filosof att människan är född med en blodalkoholnivå som är en halv promille för låg. Inspirerad av den här teorin kastar sig Martin och tre av hans vänner, som är gymnasielärare, in i ett experiment. De ser sina liv som en räcka av trivialiteter så det här projektet kan vara precis vad de behöver. Vinterberg har kallat filmen en slags hyllning till alkohol.

Vinterberg har tidigare gjort sig känd för filmer som Festen (1998) som vann Cannes Film Festivals jurypris och nominerades till Palme d’Or och Golden Globe, Submarino (2010), Jakten (2012) som nominerades till en Oscar och Kollektivet (2016) som var i huvudtävlan i Berlin.
Manuset är skrivet av Tobias Lindholm. Inspelning i Västra Götaland våren 2019.

Håp
Vad händer med kärleken när en kvinna mitt i livet får tre månader kvar att leva? Huvudpersonen Anja lever med sin sambo Tomas i en storfamilj med gemensamma barn och bonusbarn. När Anja får obotlig cancer blottas deras försummade kärlek och tillvaron går i kras. Ensam med sin sorg och sina rädslor förstår Anna att hon behöver Tomas mer än någonsin. Hur ska barnen annars klara sig när hon är borta om de vuxna inte klarar att hålla ihop i sin kris? De båda blir huvudpersoner i en kärlekshistoria där de lär sig att älska varandra på nytt.

Regi: Maria Sødahl
Foto: Manuel Alberto Claro
I rollerna: Stellan Skarsgård, Andrea Braein Hovig
Motlys i samproduktion med Zentropa Sweden, Film i Väst

Den största förbrytelsen
Filmen Den største forbrytelsen baserar sig på Marta Michelets bok med samma namn och handlar om ett mörkt kapitel i Norges andravärldskrigshistoria, om det ockuperade Norge och om hur man bidrog till judeförintelsen. I centrum är den judiska familjen Braude och några av gärningsmännen.
Regi: John Andreas Andersen (Skjelvet 2018)
Fantefilm i samproduktion med bland andra Film i Väst. Spelas in i Västra Götaland våren 2019.

The Dead Don’t Die
Jim Jarmusch nästa film är en zombiefilm med bland andra Bill Murray, Selena Gomez, Chloë Sevigny och Steve Buscemi. Filmen postproduceras i Västsverige av Chimney.

Untitled, Sally Potter
Inspelningen har börjat av den brittiska regissören Sally Potters nya, ännu så länge namnlösa, långfilm. I rollerna ser vi Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek, Chris Rock och Laura Linney. Filmen samproduceras av Chimney och Film i Väst. Chimney kommer också att göra en del av postproduktionen i Göteborg.