Vid Film Västs årliga presskonferens i Cannes presenterades filmerna som deltar i filmfestivalen och det övriga startfältet av internationella och svenska samproduktioner för 2015.
Film Västs VD
Tomas Eskilsson hälsade välkommen till den årligt återkommande presskonferensen i Cannes. Först ut presenterades de fyra samproducerade filmer som deltar i årets upplaga av filmfestivalen.

Rumänske regissören Radu Muntean tävlar för tredje gången i sektionen Un Certain Regard. Denna gång med sin film ONE FLOOR BELOW vars handling kretsar kring en medelålders man som bevittnar ett grannbråk som slutar i mord. Radu Muntean berättade om sin film tillsammans med producenten Dragos Vilcu och filmens svenska samproducent Anna Croneman.

Långfilmsdebuterande Magnus von Horn presenterade därefter sin film EFTERSKALV som visas i Director’s Fortnight. Bakom kameran har han med sig Łukasz Żal som Oscar-nominerades tidigare i år för bästa foto i Ida (2013). I rollen som återvändande 17-åring efter avtjänat fängelsestraff, spelar sångaren och låtskrivaren Ulrik Munther. I övriga roller märks bland andra Mats Blomgren och Inger Nilsson. Producent är Madeleine Ekman vid Zentropa International Sweden AB med stöd från Svenska Filminstitutet, Polska Filminstitutet och Eurimage med flera.

Sanna Lenkens långfilm MIN LILLA SYSTER med långfilmsdebuterande Rebecka Josephson och Amy Deasismont i rollerna tillkännagavs av Film Väst redan förra året i Cannes. I år visas filmen i Écrans Juniors, en sektion som tidigare haft med svenska filmer som Sebbe (2010) och Flickan (2009). MIN LILLA SYSTER vann tidigare i år Kristallbjörnen för ”Bästa film” i Generation Kplus vid filmfestivalen i Berlin. På plats i Cannes för att presentera filmen var producenten Annika Rogell som också är årets Producer on the Move. Bakom filmen står även Fortune Cookie Film och Sveriges Television med flera och med stöd av Svenska filminstitutet.

Till Semaine de la Critique i Cannes har Isabella Carbonell blivit utvald med sin svenska kortfilm POJKARNA. En skärskådande berättelse om unga sexförbrytare med bland andra Sebastian Hiort af Ornäs i huvudrollen, som Guldbaggenominerades för sin roll i Sebbe (2010). Manus är skrivet av Isabella Carbonell tillsammans med Babak Janafi som även regisserade Sebbe och Snabba Cash II (2012). Filmens producenter Jörgen Andersson och Kjell Åhlund var också på plats i Cannes.

Bland Film Västs kommande samproduktioner märks Per Flys film om Dag Hammarskjöld och Daniél Espinosas filmatisering av Vilhelm Mobergs UTVANDRARNA som tillkännagavs tidigare idag i separata pressmeddelanden.

Vidare berättade den franska regissören och manusförfattaren Gilles Marchand om sin psykologiska skräckthriller DANS LA FORÊT. Han har tidigare deltagit i huvudsektionen i Cannes med filmerna Black Heaven (2010) och Who killed Bambi? (2003). Vidare har han skrivit manus till filmerna Harry en vän som vill dig väl (2000) och Lemming (2005) som båda visats i huvudtävlan i Cannes, varav den senare som öppningsfilm vid festivalen 2005. Filmens övriga svenska samproducenter på plats var Christer Nilson och Frida Hallberg från GötaFilm. Inspelningsstarten beräknas till sensommaren 2015 i Västra Götaland med planerad premiär 2016.

Producenten Louise Vesth (Melancholia, A Royal Affair, Nyphomaniac, Fasanjägarna m.fl.) presenterade DU FORSVINDER en djävulsk, filosofisk och romantisk thriller baserad på Christian Jungersens bästsäljande roman. För manus och regi svarar Peter Schønau Fog som även regisserade Danmarks Oscarbidrag Konsten att gråta i kör (2006). I rollerna ser vi Trine Dyrholm och Nikolaj Lie Kaas med flera. Två veckors inspelning plus postproduktion planeras i Trollhättan.

Från Zentropa kom även producenten Marie Gade Denessen (Nymphomaniac, I am here m.fl.) och berättade om dansdramat ANDEN AKT i regi av Birgitte Stærmose som även skrivit filmens manus tillsammans med Kim Fupz Aakeson. Större delen av inspelningen planeras till Västra Götaland.

Barnfilmsproducenten Linda Hambäck presenterade sin nya animerade film DOLORES & GUNELLENS VÄRLD (BAJSBOKEN) efter Pernilla Stalfelts populära böcker som är utgivna i flertalet länder. Animeringen pågår just nu hos Dockhus Animation i Trollhättan och postproduktionen är planerad till hösten i Göteborg. Planerad premiär till våren 2016.

Tomas Eskilsson avrundade presskonferensen med att berätta om den avslutade inspelningen av Thomas Vinterbergs KOLLEKTIVET i Trollhällan, Pernilla Augusts DEN ALLVARSAMMA LEKEN som just nu spelas in i Åmåls skärgård, UPP I DET BLÅ i regi av Petter Lennstrand som spelas in i sommar i Trollhättan, Vänersborg och Göteborg och inspelningen av regidebuterande Fanni Metelius film JAG VILL INTE BLI GAMMAL NU med inspelningsstart i Göteborg senare i sommar.

Filmfestivalen i Cannes pågår den 13-24 maj.

För intervjuförfrågan och ytterligare information, kontakta Camilla Nasiell, camilla.nasiell@mondayrelations.se, +46 70 720 65 63 eller Stellan Forsberg, stellan.forsberg@mondayrelations.se, +46 70 763 97 66.

Bilder: Erik Dalström