Nej, det blev ingen Oscar, trots att Film i Västs två samproduktioner Triangle of Sadness och Living tillsammans fått fem nomineringar. Ruben Östlund skrev svensk filmhistoria med nomineringar för Bästa film, Bästa regi och Bästa Originalmanus. Bill Nighy var nominerad för Bästa manliga skådespelare i Oliver Hermanus Living, som också var nominerad för Bästa manus baserad på en förlaga, skrivet av Kazuo Ishiguro som i sin tur baserat det på Akiro Kurosawas film Ikuru. Filmer som båda är inspelade i eller postproducerade i Västra Götaland.

Vi var förstås på plats i Los Angeles. Det måste man vara när hela filmvärldens, internationell medias och alla tv-tittares ögon är riktade mot världens kanske mest kända filmpris.

Tillsammans med Svenska Filminstitutet och SF Studios ordnade vi ett flertal events. Först och främst en presskonferens. På plats var i stort sett alla de svenska USA-korrespondenterna, Dagens Nyheter, Sveriges Radio, SVT, TV4, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Expressen, TT Nyhetsbyrå samt TV2 Danmark och en dansk frilansjournalist som bland annat lerererar material till Berlingske Tidning.

Regissör Ruben Östlund, producent Erik Hemmendorff och skådespelarna Henrik Dorsin, Arvin Kananian och Zlatko Buric var på plats från filmen för att göra intervjuer. De berättade bland annat om hur en Oscarkampanj går till och hur de upplever intresset från den amerikanska branschen. Man förstår att det är svårt att ta sig igenom nålsögat att ens bli nominerad.

Här är några av artiklarna som publicerades:
Ruben Östlund inför nattens Oscarsgala: ”Jättestolt” | GP
Ruben Östlund inför Oscarsgalan 2023. – DN.SE
https://sverigesradio.se/avsnitt/ruben-ostlunds-okanda-spel-for-att-vinna-en-oscar
https://www.expressen.se/tv/noje/ruben-ostlund-jag-kommer-inte-vinna/
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/a/KnbM06/ostlund-pa-oscars-vi-kraschar-partyt
https://www.svt.se/kultur/klart-man-vill-ha-en-oscarsstatyett-hemma-ruben-ostlund-infor-kvallens-filmgala
https://www.tv4.se/klipp/va/20473896/ostlund-kan-bli-historisk-inatt-att-na-bergman-var-bortom-rackhall

Samma kväll arrangerade vi ett nätverksmingel där ännu fler representanter från Triangle of Sadness dök upp; skådespelarna Vicki Berlin, Sunnyi Melles och Jean-Christophe Folly, produktionsdesigner Josefin Åsberg och kostymör Sofie Krunegård. Övriga inbjudna var filmbransch boende i LA. Även svenska Oscarnominerade Ludwig Göransson (nominerad för Bästa sång) dök upp och passade på att göra några intervjuer med svensk media. Sean Wheelan från göteborgsbolaget Filmgate Films där filmen Living postproducerats var också på plats.

Galakvällen, söndag, arrangerade vi ett så kallat Viewing Event, cirka 150 inbjudna gäster samlades och tittade på galan på stora skärmar. Stämningen var hög och vi höll tummarna för att Triangle of Sadness och Living skulle knipa någon av de åtråvärda statyetterna. Tyvärr blev så inte fallet, konkurrensen var för hård.

Men, ingen av oss var speciellt besvikna, den stora vinsten låg i att ens bli nominerad. Och när filmgänget efter Oscargalan dök upp hos oss så hyllades de som hjältar.

Vi var i Los Angeles för fem år sedan när Ruben Östlund var Oscarnominerad för sin The Square. Vi kan lugnt säga att ryktet om svensk film har vuxit sedan dess. Vi hade många samtal och viktiga kontakter knöts under resan.

Nu inleds arbetet med Ruben Östlunds nästa film. Förhoppningsvis får vi anledning att åka tillbaka till Los Angeles om några år igen 😊.

Mikael Fellenius, vd och Ulrika Grönérus, kommunikationschef