Införandet av nationella produktionsrabatter i Sverige uteblev i höstbudgeten. Det här innebär att Sverige nu nästan är det enda landet i Europa som saknar produktionsrabatter som ett incitament för filminspelningar att förlägga sin produktion i landet.

Västra Götalandsregionen däremot satsade redan i år på en regional produktionsrabatt och i veckan blev det klart att ytterligare 6 miljoner kommer att satsas under nästa år.

– Vi ser näringspolitiska vinster med att filminspelningar förläggs i regionen och är stolta över att vi nu går vidare med det här pilotprojektet som kommer att stärka Västra Götaland som filmregion ytterligare, säger Kristina Jonäng (C), ordförande i Regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen.

Film i Väst har under flera år drivit frågan om införandet av en nationell produktionsrabatt och varnat för vad som händer om det inte införs i Sverige.

– Det här är mycket beklagligt. Redan idag förlorar vi film- och tv-inspelningar till länder som erbjuder förmånligare villkor genom produktionsrabatter, det gäller både internationella produktioner som väljer andra länder framför Sverige men också svenska produktioner som nu tvingas utomlands. Film- och tv-produktion är en tillväxtbransch och Sverige missar tåget, säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst.