Det är full fart i den västsvenska filmbranschen med rekordmånga inspelningar och premiärer. Under några veckor spelas tio långfilmer och tv-draman in i Västra Götaland med Hollywoodskådespelare och svenska stjärnor i huvudrollerna.
– Vi har aldrig tidigare haft så många inspelningar här samtidigt. Med dem kommer skådespelare som Hermione Corfield (Star Wars – The Last Jedi), Stellan Skarsgård och Joel Kinnaman, men även Happy Valley-regissören Neasa Hardiman. Sammantaget befäster Västra Götaland med kraft sin ställning som Skandinaviens ledande filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Under hösten har Film i Väst haft hela 19 premiärer i Sverige för samproduktionerna, 17 långfilmer och långa dokumentärer samt två tv-drama. Av de 19 är 14 inspelade i Västra Götaland.

Under hela 2018 sker 18 inspelningar i regionen med Film i Väst som samproducent. För produktionsbolag, filmarbetare, skådespelare samt statister ger det sysselsättning. Det råder till och med brist på filmarbetare i regionen.
– Det stora antalet inspelningar ger också stora regionala effekter för hotell, hyrbilsfirmor, cateringfirmor och andra företag. Filmens värld är ett framgångsrikt exempel på samverkan mellan offentlig delfinansiering och privat verksamhet, säger Peter Possne.

Film i Västs samproduktioner väljs framför allt utifrån tre huvudkriterier: möjligheter att tävla på de stora festivalerna (främst Cannes, Berlin, Venedig och Toronto), att nå den stora publiken samt att främja nya talanger. Dessutom är inspelning eller postproduktion i Västra Götaland avgörande.
– Av inspelningarna nu har vi stora festivalförhoppningarna på Hans Petter Molands filmatisering av norska bestsellern När man stjäl hästar, med Stellan Skarsgård och Danica Curcic i huvudrollerna. Publikt måste jag förstås nämna tredje säsongen av SVT-succén Vår tid är nu. Ninja Thybergs är prisbelönt kortfilmare, som nu gör en intressant långfilmsdebut med Jessica, säger Film i Västs Peter Possne.