Det finns ett stort antal postproduktionsbolag och frilansare i Västra Götaland med hög kompetens och stor erfarenhet av filmproduktion. Men känner producenter, linjeproducenter och postproducenter verksamma i Stockholm till alla? Det var uppdraget som Susanne Lundberg Ottosson, Tyler Reid, Jenny Gilbertsson och Sigrid Bersmann hade när de for till Stockholm på Film i Västs Spend-dag på Filmhuset på Gärdet.

Hur gick det, Susanne Lundberg Ottosson?

– Vi har märkt att producenter som inte är baserade i vår region inte känner till all den kompetens som finns här, vilket ju kanske inte är så konstigt. Men nu kunde vi visa upp delar av den för dem – särskilt särskilt de A-funktioner vi bjöd in till Spenddagen, fotografer, klippare och kompositörer. Nu fick de chans att presentera sig.

– Via en specialgjord broschyr introducerade vi ett antal nystartade bolag med en verksamhet som tidigare inte funnits i regionen. En digital marknadsföringsbyrå, en advokatbyrå specialiserad inom underhållningsbranschen och ett bolag som arbetar med fysiska effekter som snö, regn, eld eller explosioner samt en vattenstudio för inspelning i, under och över vatten

Varför kallas det Spend-dagen?

– När Film i Väst investerar i och samproducerar en film eller dramaserie ställer vi krav på produktionsbolaget att de spenderar minst lika mycket i regionen. Det kan vara via löner, hyra av utrustning, catering eller leasing av fordon samt hela postproduktionssektorn. Denna spend är oerhört viktig för att utveckla den filmindustri som finns i regionen. Men för att produktionsbolagen ska kunna göra det måste de också känna till vilka möjligheter som finns här.

Är du nöjd med dagen?

– Vi är väldigt nöjda med dagen och det bemötande vi fick. Den respons jag fått av de som deltog är väldigt bra. För många var det första gången de fick möjlighet att presentera sig på det här sättet och det kan i sin tur leda till nya uppdrag eller fortsatta samarbeten. Spend-dagen är ett initiativ som vi säkert kommer att fortsätta med, men då med nya deltagare eller inriktningar.

Bild: Sigrid Bersmann