Just nu pågår världens mest prestigefyllda festival för animerad film i franska Annecy. Dit har Linda Hambäcks långfilm Apstjärnan kvalificerat sig – och det i huvudtävlan. Film i Väst följde Linda till festivalen under två intensiva dagar.

Annecy måste vara en av de vackraste orterna i Europa. Längs norra änden av en alpsjö med kristallklart, blått vatten och med alperna som fond.

Här arrangeras varje år en animationsfilmens motsvarighet till Cannes eller Berlin – Annecys internationella animationsfilmsfestival. Hit kvalificerar sig animerad film av olika teknik från hela världen. Tolv filmer visas i långfilmssektionen, filmer från Kina, Japan, Tyskland, Frankrike, Kanada eller Filippinerna. Dessutom visas och tävlar i en lång rad andra sektioner, från kortfilm till studentfilmer.

Från Sverige har tidigare år ett fåtal långfilmer lyckats kvalificerar sig till huvudtävlan, till exempel Per Åhlins Resan till Melonia och Hundhotellet eller Tarik Salehs Metropia.

Se intervjun med Linda Hambäck här:

– Detta är min andra långfilm och jag har dessutom gjort ett antal kortfilmer som alla sökt in till Annecy, men misslyckats. Så jag är oerhört glad över att Apstjärnan fått det stora internationella erkännande som festivalen innebär, säger Linda Hambäck.

Apstjärnan, som just gått upp på svensk bio, bygger på en bok av Frida Nilsson, med manus av Janne Vierth. Den är regisserad av Linda Hambäck och producerad av Petter Lindblad i samproduktion med Film i Väst, SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet.

Rebecka Gerstmann, Melinda Kinnaman, Stellan Skarsgård och Pernilla August ger röst åt huvudkaraktärerna Jonna, flickan som växer upp på ett barnhem under föreståndaren Gertruds, kommunalpampen Tord Fjordmark som vill riva barnhemmet för att bygga ett äventyrsbad och så förstås Gorillan, som vill bli accepterad för den hon är men också vill adoptera Jonna.

Apstjärnan är en stor nordisk samproduktion (danska Nørlum, norska Mikrofilm och svenska Lee Film) med starka västsvenska inslag. Just det nordiska samarbetet har varit nödvändigt för att få ihop finansieringen men framför alla animationer. Ett arbete som i många fall skett i Taiwan har nu ”flyttats hem” till Norden.

– 4000 dagar har det tagit teamen i Danmark, Norge och Trollhättan att färdigställa filmen. Mer än hälften av dagarna har gjorts hos Dockhus Animation i Trollhättan, säger Linda Hambäck.

Frida Nilssons böcker har slagit stort internationellt. Apstjärnan är mycket populär bland franska barn, här med titlen Ma mère et un gorille (et alors ?) (Ungefär: Min mamma är gorilla, än sen?).

Linda Hambäcks tidigare långfilm Gordon och Paddy sågs av nästan 100 000 på bio i Frankrike och har gått upp på bio i en lång rad länder.

Redan nu står det klart att Apstjärnan har sålts till fler länder än Gordon och Paddy. Att promota filmen, både i internationell media och för sales agents, är ett av Linda Hambäcks huvuduppdrag under veckan i Annecy.

– Det är ett rätt tufft, men också roligt arbete. Inom kort hoppas jag kunna berätta mer om de samtal jag för med ett av de största bolagen i världen. Lyckas jag med det, kommer Apstjärnan att bli en verklig global framgång. Jag håller tummarna.

Nu på lördag delas priserna ut vid filmfestivalen i Annecy.

Linda Hambäck och Film i Väst
Film i Väst har samproducerat Linda Hambäcks långfilmer Apstjärnan (2021) och Gordon och Paddy (2017), de kortare formaten Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld (2016), Tänk om… (2014), Vem-filmerna och Liten skär och alla små Brokiga (2012).

Bilder: Anna Simonsson