En av Danmarks största filmframgångar hittills sänds på SVT2 i kväll klockan 22:45: Thomas Vinterbergs film JAKTEN med Mads Mikkelsen i huvudrollen.

Filmen vann en Guldpalm för bästa manliga huvudroll i Cannes när den visades 2012, den vann European Film Awards för bästa manus samt Nordiska rådets Filmpris. Dessutom var den nominerad till en Oscar, till Golden Globe, brittiska BAFTA Awards, Palme d’Or i Cannes och trefaldigt i European Film Awards.

JAKTEN handlar om Lucas (Mads Mikkelsen) som håller på att återhämta sig från sin skilsmässa. Han har nytt arbete på den lokala förskolan, ny flickvän och julbesök av sonen Marcus. Men julstämningen infinner sig aldrig. Med en påhittad anklagelse beskyller 5-åriga Klara Lucas för övergrepp. Förskolan är i chock, misstron sprider sig och hatet mot Lucas fortplantar sig i byn. Hastigt börjar det lilla samhället att falla sönder.

Regi: Thomas Vinterberg. I rollerna: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Susse Wold, Lars Ranthe, Anne Louise Hassing. Producenter: Sisse Graum Jørgensen, Morten Kaufman. Zentropa och Zentropa International Sweden i samproduktion med bland andra Film Väst.