Magnolia Pictures säljer Bølgen
Magnolia Pictures har under filmfestivalet i Toronto tagit hem kampen om säljrättigheterna till det norska Oscarsbidraget Bølgen (The Wave) i regi av Roar Uthaug. Bølgen är producerad av Fantefilm i samproduktion med bland andra Film Väst. De visuella effekterna har gjorts av Göteborgsföretaget Filmgate. Bølgen är baserad på den tsunami som uppstod i norska Tafjord den 7 april 1934 då 34 människor dog. Filmen har haft mer än en halv miljon besökare på de norska biograferna sedan premiären i slutet av augusti.
Filmens visningsrättigheter är sålda till en lång rad marknader världen över (Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Japan, Spanien, Latinamerika, Kanada, Kina, Israel, Korea, Litauen, Taiwan, HongKong, Mellanöstern, Turkiet, Thailand, Indonesien, Indien, Malaysia, Brunei och Vietnam).
Mer om Bølgen här.

Polska priser till Efterskalv
Magnus von Horns
debutfilm Efterskalv/The Here After belönades med tre fina priser på den 40:e filmfestivalen i Gdynia, Polen. Magnus von Horn vann pris för bästa regi och bästa manus och Agnieszka Glińska vann för bästa klippning. Dessutom har Magnus von Horn tilldelats polska Elles Rising star-pris för bästa regidebut. Filmen har även tilldelats med Polska bioklubbens diskussionsklubbspris, vilket tidigare gått till bland andra Ingemar Bergman och Victor Sjöström. Tidigare vann Efterskalv, eller Le Lendemain som den heter på franska, två priser vid Festival Paysages de Cinéastes of Châtenay Malabry: Grand Prix och Prix de la Jeuenesse.

Danskarna gillar Män och höns
Det går bra för Film Västs danska samproduktioner på biograferna. Överlägset bäst och Danmarks bioetta är Anders Thomas Jensens Mænd & Høns, som setts av 357 850 besökare. Susanne Biers En andra chans har setts av 215 873 biobesökare. Kasper Barfoeds Sommeren ’92, som handlar om det danska fotbollslandslagets överraskande EM-guld, har setts av 1970 050 människor. Daniel Denciks Guldkysten har setts av 72 075. Totalt har 2 685 447 biobesök gjorts i Danmark, som har drygt 5,6 miljoner invånare. Alltså har nästan varannan dansk gått på bio årets första nio och en halv månad.

FIG kortfilmKortfilmen FIG vann Den gyllene Dionysos
Kortfilmen FIG vann Greklands förnämsta kortfilmspris, Golden Dionysos, på filmfestivalen i Drama.

Filmen handlar om Eleni som på sin dödsbädd frågar efter ett fikon. Kostas tar sig till närmaste fikonträd men väl där ramlar han ner från trädet och bryter foten. Tiden är knapp och Kostas är gammal. Med ett fikon i handen genomlider han en hård fysisk kamp genom den kärva naturen för att hinna hem och uppfylla sin älskade hustrus sista önskan.
FIG är skriven och regisserad av Nicolas Kolovos med Olle Wirenhed på Götafilm som producent och i samproduktion med Film Väst och SVT och med stöd från Svenska Filminstitutet.