Nu är alla premiärdatum för den svenska biohösten klara. Sju av Film i Västs samproduktioner går upp på bio före jul. Bland andra Björn Runges Bränn alla mina brev, Tarik Salehs Boy from Heaven och Ruben Östlunds Triangle of Sadness. Dessutom är det premiär för två dramaserier på SVT och en på TV4 CMore. Alla är inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. Här är hela listan.

Svensk bio:

9 september
Det ska va gött å leva – en film om Galenskaparna & After Shave av Anna Hammarén, Rasmus Ohlander & Håkan Hammarén Fyrtioårsjubilerande Galenskaparna After Shave är en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper genom tiderna. Via intervjuer och tillbakablickar tas publiken genom fyra decennier av blod, svett, tårar och galenskap. Filmen innehåller aldrig tidigare visat material, och medverkar gör Knut AgnredAnders ErikssonKerstin GranlundClaes ErikssonPer FritzellJan Rippe, samt i arkivmaterial även Peter Rangmar.

23 september
Bränn alla mina brev av Björn Runge. Baserad på Alex Schulmans roman med samma namn. I huvudrollerna Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh.

7 oktober
Triangle of Sadness av Ruben Östlund. Vinnaren av Guldpalmen i Cannes med Hollywoodstjärnan Woody Harrelson och internationella skådespelarna Harris Dickson och  tragiskt bortgångna Charlbi Dean Kriek i huvudrollerna.

28 oktober
LasseMajas detektivbyrå – Skorpionens gåta av Tina Mačkić. De klassiska detektiverna Lasse och Maja löser en serie mystiska stölder, alla signerade mästertjuven Skorpionen

18 november
Boy from Heaven, Tarik Salehs politiska thriller med Fares Fares och Tawfeek Barhom. Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

25 december
Håkan Bråkan av Ted Kjellsson Håkan Bråkan passas av världens – enligt honom – tråkigaste barnvakt Amanda och han måste rymma därifrån för att vinna årets viktigaste dataspelstävling! Det är starten på en serie missförstånd där Håkan hamnar på kollisionskurs med en härjande inbrottsliga. För att besegra tjuvarna måste han använda sina kunskaper från dataspelet in i den riktiga världen. Lyckas han så får han inte bara lugn och ro till att spela – han kan också rädda hela grannskapet och sin framtid.

25 december
UFO Sweden av Crazy Pictures. När en fosterhemsplacerad tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan kidnappad av ufon tar hon hjälp av en ufoförening för att ta reda på sanningen. Tillsammans ger dom sig ut på ett riskfyllt äventyr som tar dom långt utanför lagens gränser och in i en värld fylld av UFO-expeditioner, konspirationer och oförklarliga fenomen.

SVT 

16 september på SVT Play
Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka Kultklassikern Kenny Starfighter kommer tillbaka med en ny serie på SVT i höst! I huvudrollerna Johan Rheborg och Maja Rung, som galaxhjältarna Kenny och Penny Starfighter. Tillsammans ska de försöka stoppa den ondskefulle Dr Deos grymma hämnd mot mänskligheten. Till sin hjälp har de en grupp barn med 11-åriga Ester i spetsen.

7 november
Försvunna människor
En nervkittlande historia om en vanlig lastbilschaufför och familjefar i en liten småstad, som begår ett ödesdigert misstag när han smugglar flyktingar. Konsekvenserna ställer honom inför ett livsavgörande val.

TV4 & CMore

Nattryttarna (datum kommer). Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn gör huvudrollerna i C Mores och TV4:s dramasatsning Nattryttarna. Serien bygger på den skakande historien om de övergrepp som förekom på ett ridcenter i Sverige under 1990-talet.