När Film i Väst firar sitt 30-årsjubileum så sker det genom att vända sig till filmbranschen, men framför allt alla invånare i Västra Götaland.

– Vi vill uppmärksamma alla som bidragit under våra 30 år. Vi har så många att tacka och vi vill fira tillsammans. På filmfestivalen i Cannes når vi branschen. I regionen kommer vi under året att ha publika premiärer och visa film tillsammans med olika samarbetspartners, bland andra Göteborg Film Festival, Turistrådet Västsverige och för att nå ut till fler, strömningsplattformen TriArtPlay, säger Sigrid Bersmann, ansvarig för Event på Film i Väst.

Flerfaldige Guldbaggevinnaren Fredrik Morheden klippt en trailer som visar några av de 1 300 filmer och dramaserier som Film i Väst samproducerat under de 30 åren. På sociala media blir det korta videohälsningar i en återblickskampanj med människor som funnits med under de 30 åren, som filmarbetare, regissörer och beslutsfattare.

Först ut i firandet är filmvisning för små och stora när Trollhättan återinviger Folkets Park den 14 maj. Det blir filmvisning med Prick och Fläck, Gordon och Paddy, Apstjärnan och alla Vem-figurer. Läs mer här. 

Att nå och angå invånarna i Västra Götaland är ett av Film i Västs uppdrag. Angå genom angelägna filmer och dramaserier, inspelade eller postproducerade i regionen. Nå genom att få ut samproduktionerna på bio, tv eller olika strömningstjänster.

Turistrådet Västsverige kommer i samarbete Film i Väst att ha en kampanj på tema Kulturhöst i Västsverige. För första gången får filmen en egen avdelning.

– Vi vill passa på att slå ett slag för att se film på biograf – en av höstens bästa upplevelser. Västra Götaland är ju Skandinaviens ledande filmregion, här produceras massvis med film och dramaserier. Film är ju bäst på bio och vi vill lyfta fram en del av regionens fina biografer och lägga några av våra premiärer här, säger Sigrid Bersmann.

I samma anda verkar Göteborg Film Festival som tillsammans med Film i Väst under sommaren kommer att visa film utomhus under rubriken Open Air i samarrangemang med ett antal västsvenska kommuner. Den stora avslutningen blir i Göteborg.

– Här arbetar vi tillsammans för att kunna visa en internationell storfilm som hör sommaren till: kärlek, sommarnätter, fester och det ljuva livet, säger Sigrid Bersmann.

Strömningstjänsten TriartPlay har ett 80-tal av Film i Västs samproduktioner på sin spellista. Bland dem årets dubbelt Oscarsnominerade Världens värsta människa av Joachim Trier, Valdimar Jóhanssons Lamm och Tarik Salehs The Nile Hilton Incident. Under hösten blir det möjligt att för en billig peng strömma hem filmerna.

För att markera 30-årsjubileet har Film i Väst låtit Göteborgsbolaget Simma Lugnt tagit fram en grafisk kommunikation som ska genomsyra 30-årsjubileet. Färgskalan går i rött och brandgult och temat är tydligt: Vi ska fira tillsammans. Eller som den engelska slogan lyder ”Together, we celebrate 30 years of film and drama series!”.