Sverige, Turkiet, Nederländerna, Chile, Island och Nordmakedonien har redan valt ut Film i Västs samproduktioner som kandidater till en Oscar 2024 i sektionen Best International Feature Film Award. Nu har även Danmark nominerat en samproduktion: Nikolaj Arcels Bastarden. Producerad av Zentropa i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.

– Sju nationella nomineringar är fantastiskt och ett nytt rekord för Film i Västs samproduktioner. Vi gratulerar alla inblandade. Nomineringarna är också resultatet av ett brett samarbete med producenter och regissörer som vi möter på internationella festivaler. Där lägger vi grunden till samproduktioner som i sin tur lägger produktion eller postproduktion i Västra Götaland, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Bastarden (huvudbilden med Mads Mikkelsen) är en gripande storfilm, inspirerad av verkliga händelser, om en mans okuvliga kamp för att tämja den vilda heden och skapa sin egen lycka. Men i sin ständiga jakt på ära och rikedom riskerar han att offra de som står honom närmast.

Filmen hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Venedig där den var uttagen i huvudtävlan. Filmen visades också i Toronto.

Nikolaj Arcel har regisserat och skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen och i övriga roller ser vi bland andra Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Jacob Lohmann.

Producerad av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Zentropa Berlin.

Film i Väst och Oscar 2024

Nominerade filmer Best International Feature Film Award:

Den 18 december står det klart vilka filmer som går vidare. Då presenteras en första nominering, när 15 filmer väljs ut att gå vidare. Den 23 januari nästa år bantas den listan till fem filmer som slutgiltigt blir nominerade till Oscarsgalan i Hollywood den 10 mars.