Nu startar en ny omgång av Prodda där du som aspirerande producent får möjligheten att utveckla både dig själv och ett kortfilmsprojekt i möten med erfarna producenter. Som bollplank och rådgivare bidrar producent Marie Kjellson.

Programmet pågår september-november 2022 och innefattar tre träffar med Marie Kjellson, en etablerad producent som fungerar som bollplank och rådgivare. Dessutom träffar deltagarna ytterligare två producenter vid olika tillfällen som fokuserar på särskilda delar av producentskapet utifrån en case study. Vid önskemål arrangerar vi även gemensamt studiebesök hos produktions- och postproduktionsbolag i Västra Götaland.

– Det behövs en ständig återväxt av producenter inom filmbranschen, och Prodda är ett sätt där vi kan jobba för att ge aspirerande producenter en möjlighet att få de verktyg och kunskaper de behöver för att utveckla och genomföra sina projekt. Vi vill även skapa tillfällen där nya kreatörer kan knyta kontakter med redan etablerade producenter och bolag, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för talang på Film i Väst.

 

Vem får söka?
Du som söker har arbetat med flera kortfilmsprojekt eller liknande tidigare (inte nödvändigtvis som producent) och planerar att producera en kort fiktions-film för inspelning 2023. Du ska själv inte vara regissör för projektet, och vid programmets start måste det finnas ett första utkast på manus.

Du ska även ha en stark drivkraft för att på sikt arbeta professionellt med filmproduktion. Vi kräver inte att du gått en filmutbildning tidigare men att du har praktisk erfarenhet av att göra film, framför allt fiktion. Programmet kan endast sökas av dig som är bosatt i Västra Götalandsregionen. I urvalsprocessen läggs fokus vid den sökandes personliga utvecklingspotential, projektets kvalitéer och sammansättningen av deltagare i programmet.

Att delta i Prodda är avgiftsfritt, dock kan vissa rese- eller måltidskostnader förekomma. Som deltagare erhåller du ett stipendium på 10 000 kronor från FilmCloud för att stödja ditt och projektets utveckling under programmet.

För mer information, datum och anmälan, läs mer här.

Prodda genomförs av FilmCloud/Förvaltningen för Kulturutveckling och Film i Väst med stöd av Svenska Filminstitutet. Vid frågor kontakta martin.hammar@vgregion.se eller jenny.luukkonen@filmivast.se.

Om Marie Kjellson
Marie Kjellson (f 1981) utsågs till årets Producer on the Move 2020, har tagit emot en Guldbagge (Bästa Film) för Ruben Östlunds Turist och publikens pris på Startsladden för Katja Wiks kortfilm Offerrollsretorik. Efter flera utmärkelser driver hon nu produktionsbolaget Kjellson & Wik. Hon är utbildad vid Kulturama i Stockholm, Film- & TV-linjen på Skurups Folkhögskola samt på Handelshögskolan i Göteborg. Marie Kjellson deltog 2012 i EAVE European Producers Workshop.

Filmer i urval: Exfrun och Offerrollsretorik av Katja Wik, Turist och Händelse vid bank av Ruben Östlunds och Kommittén av Gunhild Enger & Jenni Toivoniemi.