Det är det största studiobygget sedan Arns och Melancholias dagar. I stort sett alla Studio Fares 1 100 kvadratmeter är upptagna av en gata med trevåningshus och en tvärgata med en lång trappa uppför ett bastant stenhus. I andra delar finns en tunnelbanestation och en trerumslägenhet.
I studion i Trollhättan pågår inspelningen av Ulf Malmros och Jaana Fomins nya film FLYKTEN TILL FRAMTIDEN. Med Jan Blomgren som producent och Film Väst som en av samproducenterna.

Sedan i början av maj har bygget pågått, och eftersom filmen utspelar sig i två olika tidsåldrar, 1973 och 2015, så pågår arbetet ända in mot slutet av september. Ett imponerande av en lång rad hantverkare med basen i Västra Götaland. 1 oktober ska filmen vara färdiginspelad, efter nästan fem veckors filminspelning.

I början av september fick media möjlighet att följa inspelningen och göra intervjuer med regissörer och skådespelare. (Nedan finns länkar till ett urval av alla artiklar som publicerats.)

Gatan är för dagens inspelning regnvåt och en gammal Volvo Amazon och en SAAB V4 kör gång efter gång genom kvällsmörkret förbi kemtvätten, tobaksaffären och Rikets sal. 13 000 skivor står uppställda i skivaffären. Genom monitorn ser vi hur några statister vandrar gatan fram, medan bilarna passerar. Av huvudskådespelarna är det bara Elias Palin som agerar.

Flykten till framtiden tar sin början år 1973. 22-årige Svante (Elias Palin) jobbar i en skivaffär med proggaren Bengan (Henrik Dorsin) som drömmer om att slå igenom med sin tvärflöjtsmusik.
Svantes hjärta är trasigt och går inte att laga. Han orkar inte festa med polarna och dagarna är räknade. En sen kväll bryter Svante ihop på tunnelbaneperrongen.
Då dundrar ett för honom märkligt, nutida, T-banetåg in på stationen. Han kliver undrande in i vagnen utan att förstå att destinationen är – framtiden, vår nutid!
Kvarteret där Svante bor är plötsligt helt förändrat och nycklarna fungerar inte i låset. Någon annan bor i lägenheten – 25-åriga Elsa (Victoria Dyrstad) som påstår att året är 2015. Lägenheten är en topprenoverad bostadsrätt i stället för ett rivningskontrakt utan varmvatten, som i Svantes tid.
Han imponeras av den moderna världen och får veta att hans dödliga hjärtfel enkelt botas via en rutinoperation.
Men Svantes personnummer existerar inte 2015. Han dog nämligen den första september 1973 enligt registerna, och utan personnummer får han ingen operation. Svante och Elsa har fem dagar på sig att lösa problemet…

Huvudrollsinnehavaren Henrik Dorsin är väl bekant för de allra flesta från Grotesco, Solsidan, SVTs julaftonsvärd, teatern och filmen. Motspelarna Elias Palin och Victoria Dyrstad behöver en närmare presenation: Elias Palin, 22 år, kommer från Stockholm. Han började under hösten andra året på Calle flygare Teaterskola och har inte filmat förut. Victoria Dyrstad, 26, år kommer från Stockholm. Hon började under hösten första året på skådespelarutbildningen på Högskolan för scen och musik inom Göteborgs universitet. Under sommaren har hon spelat in sin första långfilm.

Det här är Ulf Malmros nionde film i samproduktion med Film Väst (se listan under filmfakta), som manusförfattare och/eller regissör. Ny som regissör är Jaana Fomin. Hon har mer än 20 års erfarenhet av långfilm, teater, musikal, TV och reklamfilm som kostymdesigner. 2014 debuterade hon som regissör till den framgångsrika TV-serien Ack Värmland. 2005 belönades hon med en Guldbagge för sitt arbete med kostymdesign på Tjenare Kungen. Juryn kommenterade: ”För en osviklig känsla för det tidstypiska och detaljerna i kostymen.” ”2013 nominerades hon återigen för kostymedesignen i Ulf Malmros film Mammas pojkar.

Fakta FLYKTEN TILL FRAMTIDEN:
Manus: Ulf Malmros Regi: Ulf Malmros & Jaana Fomin Producent: Jan Blomgren BOB Film Sweden Fotograf: Viktor Davidson & Trolle Davidson Kostymör: Jaana Fomin Maskör: AnnaCarin Lock Produktionsdesign: Bengt Fröderberg Scenograf: Liv Ask

Flykten till framtiden är en samproduktion mellan Bob Film Sweden, Film Väst, TV 4 och Transventor, i samarbete med Molkom Film och Chimney samt med stöd av Nordisk Film- & TV-fond och Svenska Filminstitutet/Automatstöd. Distributör: SF. Filmen går upp på svensk bio under 2016.

Ulf Malmros – regissör och manusförfattare

Flykten till framtiden 2016, Ack Värmland 2015, Min så kallade pappa 2014, Mammas pojkar 2012, Bröllopsfotografen 2009, Tjenare Kungen 2005, Smala Sussie 2003, Bäst i Sverige 2002, Den bästa sommaren 2000 Chock. Det ringer 1997, Silvermannen 1996, Rapport till himlen 1994, Sverige the movie 1993, Ha ett underbart liv 1992, Kunskapens kapell 1985. (Filmer i kursiv samproducerade med Film Väst.)

Bilder: Gus Kaage/Film Väst. Fria för publicering, mot angivande av källa.

Läs mer här: Hallands Nyheter, Sveriges Radio P4, TTELA, Aftonbladet, TTELA, Hela Gotland, Borås Tidning, GT, Expressen, Nya Wermlands Tidningen, Värmlands Folkblad och en lång rad andra tidningar.