Systerbolagen Turistrådet Västsverige och Film i Väst fortsätter samarbetet kring filmen i Skandinaviens ledande filmregion, Västra Götaland. Turistrådet Västsverige presenterar i samband med kampanjen Kulturhöst i Västsverige fyra stora svenska filmer inspelade i regionen och samproducerade med Film i Väst. Alla har höstpremiär 2024 och förknippas med sina inspelningsorter. Här presenteras också utflyktsmål som regionens biografer och filmfestivaler.

De fyra storfilmerna är:

 

Lukas Moodyssons Tillsammans 99 med biopremiär 13 oktober. Inspelad i Ulricehamn och Trädet och visad vid filmfestivalen i Toronto. En film som vill beröra och rycka med biopubliken med sin humor, glädje och även sorg. En komedi och en allvarlig berättelse om tidens gång och om hur det är att leva. I rollerna ser vi bland annat: Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Cecilia Frode och Jonas Karlsson.

 

 

Simon Sandquists skräckfilm Karusell utspelar sig på Liseberg och har biopremiär 20 oktober. Parkvärden Fiona blir utvald att ta hand om några före detta vänner som vunnit en exklusiv, privat smygpremiär av Halloween på Liseberg – en hel natt, helt ensamma. Men sockervadd, härliga åk och skratt övergår snart i något helt annat, då de inser att de inte är ensamma i parken. Och drömnatten förvandlas snabbt till en sann mardröm. I rollerna: Omar Rudberg, Wilma Lidén, Amanda Lindh, Embla Englund, Ludvig Deltin, Emil Algpeus

 

 

I filmen om Nelly Rapp – Dödens spegel av Johan Rosell, får vi åter igen träffa Nelly och hunden London i ett spännande äventyr bland varulvar, monster och väsen. Biopremiär 20 oktober. Med Matilda Gross, Johan Rheborg, Jens Ohlin och Marianne Mörck. Lokala inspelningsplatser: Bohus Fästning, Thorskogs slott, Fuxernaskolan i Lilla Edet. Svartskogen spelas in både i Fjällbacka, Brastad i Lysekil, Alingsås, Skytteklev på Vargön och i tältstudion i Brudaremossen i Göteborg. Järnvägstunneln spelades in vid Oscar II fort. Nellys hem på Kommendörsgatan i Göteborg.

 

 

Hammarskjöld i regi av Per Fly har biopremiär på juldagen, 25 december. 1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det Kalla Kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra. Med Mikael Persbrandt, Francis Chouler, Richard Brake och Sara Soulié. Lokala inspelningsplatser: Studio Fares. Hotell Billingehus i Skövde fick agera Leopoldville Hotel.

I Västsverige finns ett 60-tal biografer, från de stora biopalatsen ner till de föreningsdrivna. Många av dem är en upplevelse i sig att se film i. Folkets hus i Ulricehamn har utnämnts till Sveriges vackraste. Biograf Stjärnan i Nossebro har rötter från 1920-talet. Sveriges minsta biograf ligger i Tollered, i Lerums kommun. Här kan du själv välja vilken film du vill se.

Här kan du läsa mer om biograferna, festivalerna, Fun facts och inspelningsplatser att besöka.

Turistrådet Västsverige och Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen.