Det ska vara lätt att filma i Västra Götaland. Därför driver Film i Väst filmdatabasen www.filmservice.se, där producenterna kan hitta filmarbetare, leverantörer, statister och skådespelare bosatta i regionen.

– Nu gör vi det möjligt för privatpersoner att hyra ut villor och lägenheter, bilar, kostymer och rekvisita direkt på vår site, säger Susanne Lundberg Ottosson, produktionsrådgivare på Film i Väst.

Det är högt tryck i den västsvenska filmbranschen. De tre senaste åren har över 50 långfilmer och tv-drama spelats in i Västra Götaland. För att underlätta för producenter, castare och platsletare har Film i Väst skapat filmdatabasen filmservice.se. Där kan man hitta register över filmarbetare, leverantörer, skådespelare och statister.

– Vi får många frågor från privatpersoner som vill hyra ut sina hus eller lägenheter, bilar eller rekvisita av olika slag. Därför har vi skapat en ny möjlighet för dem att annonsera på vår site. Villkoret är att de är folkbokförda i Västra Götaland. Det handlar bara om uthyrning och allt görs upp direkt med produktionsbolaget, säger Susanne Lundberg Ottosson.

Vad är det som produktionsbolagen söker?
– Hus och lägenheter, för team att bo i eller spela in. Djur som klarar av mycket folk utan att bli oroliga. Allt som är epok: äldre bilar, kläder eller saker etc. Rekvisita, möbler eller prylar, särskilt om det finns en samling av något speciellt.

Här kan du annonsera

FAKTA För att Film i Väst ska investera i en film eller tv-drama måste den antingen spelas in eller postproduceras i Västra Götaland. Producenten måste också spendera minst den summa som Film i Väst investerar. Framför allt genom att anställa människor skrivna i regionen, eller köpa tjänster av företag här. Det gynnar både den västsvenska filmindustrin och skapar en regionalpolitisk effekt som gynnar företagen och ökar skatteunderlaget.

FAKTA Detta kan du hitta på www.filmservice.se:

  • Filmarbetarregister med professionella filmarbetare från Västra Götaland, inom film, TV och annan rörlig bild.
  • Leverantörsregister med företag som regelbundet levererar varor och tjänster till filmproduktioner.
  • Skådespelarregister med skådespelare folkbokförda i Västra Götaland.
  • Statistregister med ett stort antal statister i olika kategorier.
  • Gröna registret. Ett register för hel- eller deltidsarbetslösa som är ”gröna” i branschen men vill få in en fot – t.ex. genom snabbt uppkomna arbetstillfällen under en produktion.
  • Hyra utregistret. Här kan du som är folkbokförd i Västra Götaland skapa ett konto för att lägga in annonser om att hyra ut saker till filmproduktioner.