Under Göteborg Film Festival arrangeras Nordic Film Lab, ett exklusivt talangprogram för nya skandinaviska filmskapare, med fokus på den konstnärliga processen i filmskpandet. Film i Väst är en långvarig finansiär och sedan 2020 huvudpartner för programmet. En av deltagarna på forumet är göteborgaren Simone Norberg som utvecklar långfilmen Till Lydia inom ramen för Film i Västs talangprogram Five 4 Fiction.

I år har 17 producenter, manusförfattare och regissörer valts ut till Nordic Film Lab. Satsningen startades 2008 och är ett ettårigt program där deltagarna kan möta möjliga framtida samarbetspartners och diskutera egna och andras projekt liksom kreativitet och filmskapande. Nordic Film Lab stöds av Film i Väst och filminstituten i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Bland de utvalda finns Simone Norberg, regissör och manusförfattare utbildad på kandidatprogrammet i film på HDK-Valand och på Fridhems folkhögskola. Hon har skrivit och regisserat flera prisbelönta kortfilmer som Bad Lesbian och Girls Night Out. I långfilmsprojektet Till Lydia sätts vänskapen mellan två vänner på spel när 20-åriga Hanna inleder en hemlig relation med sin bästa vän Lydias ex-pojkvän. Under några sommarveckor i Göteborg får vi följa med på en intensiv berg-och-dal-bana av lögner och svek tills sanningen slutligen uppdagas. Simone är född 1996 och bor i Göteborg. Projektet produceras av det göteborgsbaserade produktionsbolaget Prolaps och är en del av det regionala utvecklingsprogrammet Five 4 Fiction, som bland andra stöds av Film i Väst.