Natten till måndag svensk tid vet vi resultatet. Då kan det vara Ruben Östlund som höjer en gyllene Oscars-statyett för Best Foreign Film. I så fall en makalös framgång. Film i Väst kommer som samproducent att finnas på plats i Los Angeles. En självklarhet eftersom The Square är en Göteborgsinspelad film som redan skrivit svensk filmhistoria.

Ruben Östlund har sedan The Square vann en Palme d’Or i Cannes i maj 2017 lagt världen för sina fötter. Filmen har visats vid en lång rad festivaler, bland andra Toronto och San Sebastian. Den har sålts för biografvisning på alla kontinenter. Filmen har varit nominerad till en Golden Globe och brittiska filmpriset British Independent Film Awards och franska César. Vid European Film Awards vann teamet bakom The Square samtliga sex priser som den nominerats till (här kan du se hela listan: www.imdb.com).

På plats i Los Angeles kommer vi att tillsammans med Svenska Filminstitutet hålla en presskonferens med Ruben Östlund och filmens producent Erik Hemmendorff från Plattform produktion. På galadagen ordnar vi tillsammans med svenska konsulatet och ambassaden samt Handelskammaren ett Swedish Viewing Event på ett hotell mitt emot den byggnad där själva galan hålls med specialinbjudna gäster.

Oscarsgalan är ett gyllene tillfälle att lyfta fram Västra Götalandsregionen – Skandinaviens främsta filmregion – för skandinaviska och övriga internationella media och filmbransch. Det här är åttonde gången sedan 2011 som en av Film i Västs samproduktioner Oscarsnomineras (2011 vann Susanne Bier med Hämnden).

Ruben Östlund är också en av de svenska regissörer som Film i Väst har haft längst samarbete med. Här kan du läsa mer om det. Och här.

Vill du följa oss under galan rekommenderar jag att du gillar vår sida på Facebook, Instagram, Twitter eller här på hemsidan.

Nu håller vi tummarna!

Mikael Fellenius, vd Film i Väst